onsdag 6 maj 2015

Inköp Avanza Zero

När detta skrivs har OMXS30 backat nästan 8 % på en dryg vecka. Månadens insättning omsattes omedelbart i ett köp av Avanza Zero för 25 000 kr till pensionsportföljen. Index har kanske återhämtat sig tills dess.

-- Max

6 kommentarer:

  1. Hur stor del av portföljen är indexplaceringar?

    SvaraRadera
  2. Just nu ca 25-30% indexfonder. De trevligaste indexfonderna är sådana som delar ut kvartalsvis.

    SvaraRadera
  3. Är det någon speciell fond du tänker på?

    SvaraRadera
  4. Daniel, tänker på t ex Vanguard VTI (indexfond USA) och Vanguard VGK (indexfond Europa). Båda är noterade i USD så man får se det antingen som att man tar en valutarisk eller att man sprider risk genom att diversifiera sina valutor.

    SvaraRadera
  5. Jag ser inte de två i Avanzas utbud. Hur handlar du dem? Och hur blir skatten på utdelningarna?

    Valutarisken tar man i vilket fall om man köper en USA-fond (VTI).

    SvaraRadera
  6. De finns hos Avanza, men deras sökning är lite buggig. Om man skriver "Vanguard VTI" i sökrutan uppe till höger så syns inget, men om man trycker Enter så kommer den fram direkt. Förvaltningsavgiften är mycket låg, men courtaget är högt, så man får handla stora poster åt gången för att optimera kostnaden.

    Det dras källskatt på utdelningarna så det är bäst att ha i KF, så att man får tillbaka skatten efter några år. ISK ger skatteåterbäring snabbare än KF, men där finns vissa begränsningar i hur mycket man kan få tillbaka på källskatten. Den utländska inkomsten får inte överstiga schablonintäkten för ISK.

    SvaraRadera