tisdag 28 april 2015

Dividend Mantra släpper bok

Såg att en av mina favoritbloggare Dividend Mantra har kommit ut med en bok. Boken kostar 50 spänn hos Amazon och är ett omarbetat urval av hans tidigare blogginlägg.

Han har en inspirerande blogg där han väldigt utlämnande beskriver exakt hur han gör för att nå sitt mål att leva på passiva intäkter innan han är 40 år.

Jason har haft en mycket tragisk barndom i Detroit. Som om det inte vore nog så triggar ett arv i tjugoårsåldern honom att spendera så snabbt att han slutar djupt skuldsatt. Men han tar tag i sitt liv och sätter igång och jobbar hårt.

Då snackar vi inte svenskhårt som att stanna på kontoret ända till halvfyra på en fredag, utan hårt. Han har ett riktigt knegarjobb, men genom hög sparkvot och särpräglad envishet bygger han sakta men säkert upp sin utdelningsportfölj.

Trots diverse motgångar i livet och missunnsamhet från släktingar så fokuserar han stenhårt månad efter månad på att investera mer pengar i dividend growth-aktier. Vid 32 års ålder kunde han säga upp sig och istället jobba med exakt det han vill.

Då jag redan läst bloggen så förväntar jag mig inget nytt i boken, men jag köpte den ändå som ett litet tack för det han skrivit under åren. I hans blogginlägg My First Book: The Dividend Mantra Way  finns köplänkar för den intresserade.

-- Max

fredag 17 april 2015

Månadsrapport mars 2015

Såhär drygt halvvägs in i april kanske det är dags att skriva något om mars? Jag skyller på för mycket Diablo 3 om kvällarna.

Tio bolag delade under månaden ut sammanlagt 5934 kr. Det var mest amerikanska bolag men även svenska som Avanza och "svenska" som AstraZeneca.
 



Utgifterna uppgick till 12301 kr. Flyg- och tågresor och ökade kostnader för utemat drog upp utgifterna en bit över normalt månadssnitt.

I det här experimentet att leva på utdelningar ingår ju dock att spendera normalt för att inte lura sig själv inför skarpt läge, så inga problem med det. Det kommer alltså inte att utföras några supersnålmånader eller maniskt måttliga månader här, även om jag förstås redan är sparsam till naturen.

-- Max

lördag 11 april 2015

Inköp Vanguard VGK

Ökar även denna månad i Vanguard FTSE Europe ETF (VGK) för att bygga in ytterligare exponering mot Europa i portföljen. Trots att flera stora europeiska börser har ökat 20-30 % i år så har fonden bara mäktat med 6,7 %. Det beror på att fonden är noterad i USD som har förstärkts kraftigt mot EUR under samma period.

Direktavkastningen TTM har nu sjunkit till 3,33 %. Återstår att se om detta är den nya normalnivån eller om nästa kvartalsutdelning drar upp snittet igen.

100 st Vanguard VGK för 48 608 kr införskaffat (effekt på årlig utdelning +1600 kr).

-- Max

torsdag 2 april 2015

Utvärdering köpråd

Dags igen för utvärdering av en tidnings köpråd.  Denna gång gäller det perioden oktober-mars.

Hälften av köpråden har slagit index och hälften var sämre.




Precis som föregående period har portföljen överpresterat gentemot index med hjälp av Axis, som rusat tack vare uppköpsbudet. Snittet för övriga nio köpråd ligger strax under index.

Uppköpsbudet på Axis kommer ha en starkt positiv inverkan på en tidnings portfölj ett antal mätperioder framöver. Min förväntning var annars att köpråden omväxlande skulle hamna över eller under index och att man lika gärna kunde gjort det enkelt för sig och köpt en indexfond. I och med den svarta svanen i Axis kommer det dröja innan det förväntade utfallet visar sig.

-- Max