tisdag 2 augusti 2016

Månadsrapport juli 2016

Juli har enligt uppgift passerat. Det är lätt att få smak för sådana här behagliga månader, så jag bestämde mig för att snäppa upp sparandet en nivå. En vacker dag kommer alla månader att se ut som juli. Det är inte så att jag inte jobbar, men det är en helt annan nivå av stress. Är det fint väder så jobbar jag inte alls. Regnar det så kan man lika gärna passa på att jobba några timmar.

Under månaden har 7709 kr tagits emot, främst från Nokia, följt av en korg svenska fastighetspreferensaktier (Klövern, Sagax, Balder) och avrundat med några mindre utdelningar från amerikanska bolag som Coca-Cola.


Månadens transaktioner

 • Sålt och köpt 250 st Intel (effekt på årlig utdelning +330 kr, tack vare ökad återbetald källskatt)
 • Köpt 100 st Investor B á 281,70 kr (effekt på årlig utdelning +1000 kr)
 • Köpt 100 st Vanguard FTSE Europe ETF á 47,87 USD (effekt på årlig utdelning +1320 kr)

Avanza erbjöd en dags courtagefri handel i amerikanska aktier. Precis som förra gången utnyttjade jag tillfället för att flytta aktier från IPS till KF. I IPS får man som bekant inte tillbaka källskatten om 15% av utdelningen, vilket man får i KF. Genom att flytta aktierna dit ökar jag utdelningen utan någon extra risk.

Någon kanske inte tycker att det är värt besväret för några hundralappar, men för att få ytterligare 330 kr i utdelning på vanligt sätt hade jag behövt köpa Intel-aktier för 11 000 kr (Intels direktavkastning är 3%). Denna lilla flytt har alltså samma effekt som att ha nysparat 11 000 kr, så de minuter det tog att göra flytten var ganska värdefulla.

Bestämde mig som sagt för att höja månadssparandet. Under resten av året gäller 35 000 kr istället för normala 30 000 kr. Det ska delvis kompensera för det svaga kassaflödet från utdelningar under andra halvan av året. Förhoppningsvis glömmer jag bort att jag ändrat den automatiska månadsöverföringen så att det fortsätter även nästa år. Tillsammans med utdelningarna innebär det i snitt 50kkr att köpa aktier för varje månad, dvs 600 000 kr/år. Om jag skulle hitta aktier som delar ut omkring 4% så innebär det att den årliga utdelningen ökar med 24 000 kr. Om utdelningen dessutom höjs för de befintliga innehaven så ger det ytterligare en skjuts uppåt. Snöbollen rullar på.

Kostnaderna blev 11 385 kr. Köpte bland annat en M2-disk för att se om jag kunde snabba upp kompileringstiderna lite. Disken är mycket snabbare än en SSD, men det hjälpte bara någon enstaka procent på något som tar 110 sekunder. Processorn är flaskhalsen. Får helt enkelt ta M2-disken till spel istället (åh nej, va synd!). Som systemutvecklare gäller det att skydda hyn under sommaren så att man bevarar sitt marknadsvärde. Ingen har väl förtroende för en solbränd programmerare.

-- Max

3 kommentarer:

 1. Hej Max!

  Grattis till det fina resultatet! Snöbollen rullar verkligen på snabbt nu! Riktigt motiverande att se någon så långt fram på sin resa mot ekonomiskt oberoende!

  Hur ser prognosen ut? Hur mycket vill du ha i utdelning varje månad och hur lång tid planerar du att det tar innan du når dit?

  Må väl!

  SvaraRadera
 2. Tänk att man kan gilla snöbollar mitt i sommaren!!!
  Lycka till i fortsättningen!
  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera
 3. Tack Jojje!

  Stugan, mycket bra fråga! Märker att jag lider svårt av "One More Year Syndrome". Passerade mitt ursprungliga mål för några år sedan och ändå har jag inte tagit steget ännu. Dock jobbar jag iofs mindre nu och är ofta ledig måndagar och/eller fredagar, så på sätt och vis har jag tagit ett kliv i alla fall. Verkar helt enkelt som att andra saker behöver falla på plats i livet än det rent ekonomiska. Skulle jag hitta en intelligent och trevlig tjej som var villig att bo halvårsvis i Thailand så finns det inte många hinder i vägen!

  SvaraRadera