tisdag 10 januari 2017

Månadsrapport december 2016 - det blev 232 670 kr

De sista utdelningarna för året har tagits emot och facit summeras till 232 670 kr. Utdelningarna i december utgjordes främst av bonusutdelning från Swedish Match, samt kvartalsutdelningar från diverse Vanguard-indexfonder.
Månadens transaktioner
 • Köpt Spiltan Aktiefond Investmentbolag för 15 000 kr (effekt på årlig utdelning +0 kr)
 • Köpt 75 st Amhult 2 B á 80 kr (effekt på årlig utdelning +0 kr)

Köpet i Amhult var deltagande i nyemission. Ett litet, icke-utdelande bolag på Aktietorget(!) är egentligen raka motsatsen till vad jag vill ha i portföljen, men det är ett gammalt innehav så det får ligga kvar tills vidare.
Månadssparandet var 35 000 kr (exkl utd). Månadens utgifter uppgick till 14 960 kr.

Liten årssummering

Snittsparandet under året var 32 500 kr/mån. Under 2017 är planen 35 000 kr/mån, vilket är en nivå jag redan hållit i ett halvår.

Snittutgiften per månad hamnade på 14 712 kr, vilket är mycket högre än tidigare år. Det blev fler elektronikköp än vanligt, både ny gamingdator, HTPC och OLED-tv. Däremot blev det ingen utlandsresa i år, men gjorde istället ett par inrikes nöjesresor.

Utdelningsökningen 2016 var 52 806 kr, och slår därmed med god marginal det gamla rekordet från 2013. I underlaget ingår dock några större bonusutdelningar, så det är tyvärr inte sannolikt att nå samma ökning i år igen. Ett rimligt mål bör vara 260 000 kr i utdelning för 2017.

-- Max

4 kommentarer:

 1. Inga dåliga siffror du visar upp. Grymt bra jobbat!

  Får man fråga vad herrn jobbar med? Du har ju helt klart fina pengar på intäktsidan:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Programmerar om dagarna, men det går inte riktigt att jämföra mina uttag med en vanlig lön. Jag driver två små, delvis överlappande bolag i branschen. Har valt att inte ha några som helst förmåner, så jag är tydligen en ganska dålig arbetsgivare till mig själv. :) Väljer att plocka ut så mycket som är skattemässigt sunt i reda pengar istället. Mest betydande är att jag inte har någon tjänstepension överhuvudtaget, vilket ju normalt ingår utöver lönen från arbetsgivaren. Sparandet jag gör nu får bli min pension istället!

   Radera
  2. Om man har tjänstepension, tycker du det är värt att ordna med flytt på den till te.x avanza eller är det bättre och låta den ligga kvar och inte blanda in den i depån och se den som en bonus utöver IPS om du förstår vad jag menar?

   MVH

   Radera
  3. Jag tror definitivt det är värt att flytta för att få lägre avgifter, särskilt om man har lång tid kvar till pensionen.

   Radera