tisdag 13 juni 2017

Månadsrapport maj 2017

Maj är min bästa utdelningsmånad på året och med 75 201 kr i utdelningar tog sig maj 2017 upp på andraplatsen på all time-topplistan. Om HM inte hade delat upp sin utdelning på två tillfällen hade det blivit nytt rekord, men jag föredrar faktiskt uppdelade utdelningar.Månadens transaktioner

 • Köpt Spiltan Aktiefond Investmentbolag för 15 000 kr (effekt på årlig utdelning +0 kr)
 • Köpt 300 st Hemfosa Fastigheter á 86,93 kr (effekt på årlig utdelning +1320 kr)
 • Köpt 120 st HM á 216,30 kr (effekt på årlig utdelning +1170 kr)


Månadssparandet var 35 000 kr. Utgifterna var 22 388 kr.


Socialistregimen har nu lämnat sitt slutliga(?) förslag till nya 3:12-regler och som väntat har de slagit dövörat till gentemot all kritik.

3:12-reglerna gäller utdelning från egna aktiebolag. Hittills har man kunnat dela ut en liten summa varje år någorlunda förmånligt, som kompensation för allt slit och den risk man tar genom att driva företag. S+MP(k) vill nu slutgiltigt krossa all motivation till att driva småföretag i Sverige.

Skatten på utdelning höjs för att närma sig skatten på lön. För att skaffa sig folkligt stöd har Magdalena satt igång mediakriget genom att ljuga ihop att detta endast drabbar de superrika. Men detta gäller i högsta grad även oss som inte är Magdalenas 1-procentare. Den lilla bonus man kunde få genom allt hårt slit i företaget tas bort. Uppsidan i att driva företag tas bort för oss vanliga knegare, men nedsidan finns kvar.

 • Går ditt företag dåligt? Va tråkigt, du förlorar dina egna pengar som Magdalena redan beskattat (minst en) gång.
 • Går företaget bra? Då pungslår Magdalena dig som om du vore anställd, men förstås utan alla förmåner och trygghet en riktig anställning ger.
 • Råkar du vara bland de superrika? Med din höga marginalskatt på lön blir utdelning även i fortsättningen ett förmånligt alternativ för dig; dvs de som drabbas är tvärtemot vad Magdalena vill påskina!

Allianspartierna anser med rätta att höjningen är skadlig, men eftersom de inte längre kan enas om något överhuvudtaget ser det ut som detta skatteförslag kommer gå igenom i höst och därmed införas i januari.

Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Vem som nu ska riskera sina pengar och offra sin tid och hälsa för att starta och driva småföretag lämnar Magdalena Andersson som en övning till läsaren.

Själv dränerade jag under maj mitt företag på tillgångar och delade ut så mycket det bara gick. Gränsen sätts av tillgängligt fritt eget kapital, samt hur mycket sparat utdelningsutrymme man har deklarerat. På varje 100 000 kr man delar ut i år sparar man 5 000 kr jämfört med nästa år. Den som kanske har sparat en miljon i sitt företag drabbas alltså av en extra skatt på 50 000 kr om pengarna delas ut nästa år istället för nu.

-- Max

10 kommentarer:

 1. Hej Max, i vilken bransch driver du egen firma?

  SvaraRadera
 2. Vad slutade depåvärdet för maj på, måste varit riktigt bra mtp börsutvecklingen under månaden.

  /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger tungt i HM som drar ner, men för alla andra var det säkert bra. :) Depåvärdet slutade på drygt 8,4M.

   Radera
 3. Surt att man höjer skatten på utdelning! Även om jag egentligen aldrig riktigt förstått varför utdelningar i bolag man själv jobbar i skulle ha lägre skatt på utdelning än om man får utdelning från t ex noterade bolag där man inte själv jobbar. Hade varit enklare med 30 % rakt av för alla utan massa röriga regler med tak och schabloner hit och dit.

  Sedan är det väl inte heller helt orimligt att totala löneuttaget bör stå i rimlig paritet till utdelningen. Vill man öka sin möjlighet att ta ut en hög utdelning ser man helt enkelt till att anställa fler som kan generera ett högre löneunderlag ;-) Syftet med att via utdelning slippa dyra egenavgifter är ju att man genererar jobb åt andra (och därmed höga skatteintäkter via andra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast det är ju tvärtom, eller hur? Skatten på utdelning från noterade bolag är mycket lägre eftersom man äger dem i ISK och KF. Det känns otidsenligt att göra skillnaden mellan utdelning från noterade bolag och från egna bolag ännu större.

   Japp, lön bör man ta ut åtminstone upp till gränsen för statlig skatt innan man börjar tänka på utdelning. Antar att de flesta gör så, och utdelningen (som ju är begränsad) blir en liten bonus för allt hårt arbete. De som har råd att anställa kan dela ut ytterligare en slant och jag håller med dig om att som arbetsgivare har de gjort sig väl förtjänta av det.

   Radera
 4. Ja de där 3:12 reglerna har alltid känts onödigt krångliga.

  Man kan tycka vad man vill om senaste förslagen till förändringar men det är uppenbart att de inte kommer uppfylla det syfte man hade med förändringen.

  Nåväl, det verkar iaf inte bli riktigt så illa som det såg ut från början vad gäller schablonregeln men huvudregeln ser ut att bli katastrof.

  /Skägget

  SvaraRadera
 5. Tjena Skägget!

  Det värsta tycker jag är höjningen från 20 % till 25 % skatt och det drabbar ju båda reglerna.

  Sedan jag postade inlägget har ju alliansen gått ut med att de avser att lägga en misstroendeförklaring om bland annat detta förslag läggs fram i höst. Givet att alliansen har varit fullständigt handlingsförlamade sedan valet så tror jag på det när jag ser det. Hoppas kan man alltid, men tyvärr tror jag deras utspel mest är röstfiske och positionering inför valet nästa år.

  SvaraRadera
 6. Hallå!

  Ser idag att 3:12 reglerna kommer bli helt oförändrade. Gott!

  /Skägget

  SvaraRadera