söndag 30 november 2014

När kommer utdelningarna?

För att fortsätta på samma tema som förra inlägget så kan man fråga sig; när på året kommer utdelningarna? Precis som MMM med flera så planerar jag att helt eller delvis kunna leva på utdelningarna i framtiden. Då är det bekvämt med ett jämnt och fint inflöde över hela året.

Om vi utgår från historiken i den förra guiden så behöver vi bara lägga till ett fält för månad. Du som har Excel kan sannolikt istället läsa på om calculated fields i pivottabeller, men i Google Docs måste vi lägga till fältet för hand.

Lägg till en ny kolumn och skriv in formeln =month(A2) och kopiera ner till resten av raderna.Välj sedan Data|Pivottabellrapport... för att skapa en ny pivottabell och ställ in enligt följande:
 • Rad: Månad, Stigande
 • Kolumn: År, Fallande
 • Värden: Belopp


Mitt resultat blev som följande. Som man kan förvänta sig av en portfölj som har en stark övervikt av svenska bolag så hamnar majoriteten av utdelningarna i april och maj.
Så det där med spritt över hela året blev det inte så mycket med. Istället får man leva på sitt Wibblekonto, vilket innebär att man i själva verket lever på förra årets inkomster.

-- Max

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Bra exceltips! Tack för dem.

  Har då några tips på hur man kan göra en bra excel för att förutspå utdelningar eller göra en prognos på utdelningarna? Jag har gjort en som funkar hyfsat men den är lite jobbig att underhålla och den jobbar bara på utdelning baserat på totalt innehav och inte årsvis.

  mvh
  Johan

  SvaraRadera
 2. Tjena Johan!

  Nej, har inte undersökt det än, så du ligger före mig där! Hur funkar den du gjort?

  När det gäller utdelningar så gör jag bara det enkla antagandet att utdelningen per aktie kommer ligga kvar på samma nivå nästa år. I verkligheten kan de ju både höjas, sänkas och slopas, men om man antar samma nivå så kanske höjningar och sänkningar väger upp varandra för portföljen som helhet. Förhoppningsvis är höjningarna större och det blir en glad överraskning i så fall.

  Men i och med att jag gör antagandet att alla befintliga aktier delar ut precis lika mycket nästa år, så är det bara nyinvesteringar som gör att utdelningssumman ökar. Varje månad följer jag upp hur mycket nyinvesteringarna påverkar den årliga utdelningen. Jag tycker det är motiverande och jag kan tänka mig att det är ännu mer motiverande att direkt se effekten i sitt excelark. Får kolla upp det en vacker dag! :)

  -- Max

  SvaraRadera
 3. Tjena Max!

  Min snurra är ganska enkel och har aktierna i kolumn till vänster och kolumner med antal, kurs, inköpsvärde osv efter den. Till höger ligger en utdelningskalender baserat på den procentuella direktavkastningen.

  Det vore kul å ha en snurra där man kan göra enkla prognoser för utdelningar och hur tänkta köp påverkar totala utdelningen även om det går hyfsat att uppskatta i huvudet. Jag menar, en grym excelsnurra är ju en liten kick i sig :)

  Lycka till med fortsatta investeringar! Det ser ju lovande ut!

  /Johan

  SvaraRadera
 4. Självklart, det är roligt med Excel! :)

  Lycka till du med!

  -- Max

  SvaraRadera