lördag 6 juni 2015

Månadsrapport maj 2015

En mycket trevlig nationaldag tillönskas de läsare som hittat hit. Röda dagar innebär inte automatiskt ledighet för en egenföretagare, men jag kämpar vidare mot målet där varje dag är en röd dag.

Lediga dagar som finansieras av ens eget kapital kanske skulle kallas blåa dagar. Ju närmare man kommer målet att försörja sig helt och hållet på egen hand, desto blåare blir man politiskt. Ser fram emot när jag kan ta ut halvårslånga perioder med blåa dagar.

Maj månads utdelningar summeras till 63 730 kr, vilket gör det till min bästa månad någonsin. 19 bolag i portföljen lämnade sin utdelning. Mest kom från största innehavet HM, men även bolag som Industrivärden, Tele2, Kinnevik och Unibet bidrog med sin beskärda del.Medan utdelningsinkomsterna var rekordhöga så hade utgifterna varit nära rekordlågt om det inte vore för den årliga bilservicen som gick på drygt 3000 kr. Ibland undrar jag varför jag ens har en bil. Den står dyrt försäkrad i det dyra garaget och tappar värde trots att den sällan flyttar sig en meter. Men bensinkostnaden är åtminstone låg.

 

Den ackumulerade frihetskvoten (utdelningar/utgifter) är nu uppe i 235,2 %. Det innebär att jag kunde levt dubbelt så slösaktigt under årets fem första månader och ändå haft pengar över. Men målet är ju att utdelningarna ska täcka alla utgifter för hela året och nu är utdelningsregnet slut för i år. Det blir något kärvare framöver.

-- Max

2 kommentarer:

  1. Kul läsning. Imponerande utdelning. Kom hit är jag sökte på Vanguard VGK. Tänkte köpa för att få lite spridning gentemot mina anskilda aktier som företrädelsevis är amerikanska och kanadensiska. Tyvärr inte samma yield nu som när du köpte. Hursomhelst, trevlig blog. Ser fram mot uppdateringar.

    Mvh
    /P

    SvaraRadera
  2. Tack för att du tittade in, P! Jag är såld på Vanguard. Om du inte redan har läst "The Little Book of Common Sense Investing" av Vanguards grundare John Bogle så kan jag varmt rekommendera den. Som många redan vet visar statistik att indexfonder slår ungefär 90% av de aktivt förvaltade fonderna, men boken förklarar med logiska argument *varför* det är så och varför det kommer fortsätta vara så. Man kunde bara önska att han valt en mindre förminskande titel för en förvisso kort men ändå gedigen bok.

    SvaraRadera