tisdag 15 september 2015

Inköp

Månadsinsättningen gick till regelbundet sparande i Avanza Zero.
 • Avanza Zero för 25 000 kr köpt idag (effekt på årlig utdelning +0 kr)
 -- Max

7 kommentarer:

 1. Lite nyfiken på varför du väljer att spara såpass mycket i Avanza Zero, som inte ger någon utdelning? :)

  SvaraRadera
 2. Rimlig fråga med tanke på utdelningsfokuset här! Men jag ser mig faktiskt som övertygad indexinvesterare i första hand. Skaffar den utdelning jag behöver, men resten av kapitalet växer bäst långsiktigt genom regelbundna köp i indexfonder.

  Sedan är det ju så att vad jag vet så ger samtliga bolag i Avanza Zero utdelning. Jag skulle inte vilja investera i ett index som består av ickeutdelare. Tyvärr har Avanza Zero (och många andra fonder) sedan några år slutat skicka utdelningen vidare, utan återinvesterar utdelningarna direkt istället. Det stör mig inte så värst mycket eftersom det är ungefär vad jag själv hade gjort ändå. Men det är klart att jag hoppas att de ska återinföra utdelningen eller lansera en ISK-anpassad fond som faktiskt skickar utddelningarna vidare.

  SvaraRadera
 3. Ah, då förstår jag :) är själv inne lite på samma spår, men funderar istället på xact omxsb utd.

  SvaraRadera
 4. Jag räknar på 3 % utdelning enligt ditt resonemang ovan och som att jag ökar min utdelning med dessa 3%. För jag skulle rent teoretiskt kunna sälja av 3 % av innehavet i avanza Zero varje år för att få utdelningen "utbetald". Vad säger du kring detta resonemang Max?

  SvaraRadera
 5. Japp, jag tror det resonemanget stämmer. Det är likvärdigt även om det kan diffa upp och ner jämfört med att äga aktierna direkt, beroende på vad fonden står i för kurs när man säljer. Ibland kommer man ha tur och ibland otur, men sett över lång tid bör det inte skilja så mycket.

  Själv tar jag dock bara med faktiskt mottagen utdelning när jag summerar, men när jag gör teoretiska beräkningar av portföljens utdelningspotential så gör jag som du resonerar. Man kan ju nämligen när som helst byta Avanza Zero mot ett utdelande bolag i takt med att behovet uppstår. Till exempel om mina årskostnader gick upp 2000 kr så skulle jag behöva köpa kanske HM för 67 000 kr (vid 3% direktavkastning) eller Telia för 32 000 kr (6,2% utd) för att köpa mig motsvarande utdelning. För att finansiera det skulle jag sälja någon icke utdelande fond.

  SvaraRadera
 6. XACT OMXSB Utd är mycket intressant faktiskt. Avgiften (även om den är låg) har gjort att jag avstått hittills, men jag gillar verkligen att den är mycket bredare än Avanza Zero. Kan mycket väl vara värt 0,15%.

  SvaraRadera
 7. Ja, jag tänker det också. Det bredare indexet samt att man får pengarna i näven gör att jag nog tycker det är värt 0.15%

  SvaraRadera