måndag 7 september 2015

Månadsrapport augusti 2015

OK, det var augusti det. Augusti var en månad när man återigen fick påminna sig om varför man sysslar med investering. Särskilt när det såg ut så här:
Mitt månadssparande om 25 000 är förstås en droppe i havet jämfört med det. Vissa säger att man inte har förlorat pengarna förrän man har sålt. Det håller jag inte med om. Vi kan väl ändå vara överens om att jag i alla fall gått miste om optionen att sälja portföljen för 786 000 kr högre än nu. (I ärlighetens namn bör jag väl nämna att jag förstås valde ut den värsta tiden på månaden - augusti slutade i själva verket på -354 000 kr, strax över index.)

Men, nu är jag inte lika skicklig på att förutspå framtiden som Kavastu. Jag är inte ens skicklig nog att veta vilka av alla hans förutsägelser man ska lyssna på! Nä, jag är utdelningsinvesterare och köper för att behålla för evigt. Jag tjänar mina pengar på utdelningarna och inte som Kavastu och andra trejders på kursrörelserna. Hur mycket någon annan vill eller inte vill betala för min portfölj är egentligen ointressant. Jag fokuserar på vad innehaven presterar i form av utdelningar.

Att få se marknadspriset på portföljen sjunka är priset man får betala för att få möjligheten att köpa direktavkastning billigare. Mitt månadssparande fortsätter oförändrat och till det läggs en stadigt stigande utdelning som båda går till att köpa ännu mer utdelning. Tack vare oron får jag mer för pengarna nu. Ju längre oron fortsätter, desto mer hinner jag köpa.

På tal om utdelningar mottogs under månaden 3330 kr från bland annat Apple och Akelius Pref. Samtidigt gjorde jag köp som bör öka den årliga utdelningen med ca 3900 kr.
Månadskostnaderna hamnade på 10 361 kr, vilket är i linje med snittet. Mat- och nöjeskostnader var något högre än normalt pga utlandsresa och så var det dags att byta batteri i kärran.
De gråa siffrorna i högra kolumnen är estimat baserade på det pessimistiska antagandet att utgifterna fortsätter i samma takt som innan, samtidigt som utdelningarna helt upphör att komma. I och med att decembersiffran är över 100 % så behöver jag alltså bara fortsätta hålla samma månadskostnader för att klara målet, även om utdelningarna blir noll under perioden.

Nu försörjer utdelningarna mig. Jag behöver inte jobba. Jag jobbar för att spara och därmed utöka utdelningarna. Ett ganska bra symbiotiskt förhållande faktiskt.

-- Max

6 kommentarer:


 1. Nu försörjer utdelningarna mig. Jag behöver inte jobba. Jag jobbar för att spara och därmed utöka utdelningarna. Ett ganska bra symbiotiskt förhållande faktiskt.


  Grattis! Känns det som att du gått i mål?

  SvaraRadera
 2. Grattis till den fina utdelningen.
  Jag försöker tänka lika dant, även om mina siffror är micromillen av dina!

  SvaraRadera
 3. Tack för det, Daniel och Fattigbonddräng!

  Nej, det känns faktiskt inte som jag gått i mål, men jag har nått en viktig milstolpe iaf. Det pågår förändringar på ett av mina jobbuppdrag som kan förvandla ett bra uppdrag till ett mycket dåligt. Nu har jag nått friheten att i värsta fall bara kunna säga tack och hej. Jag är inte tvingad att vara kvar och jag är inte heller tvingad att hoppa på första bästa nya uppdrag, utan jag kan vänta ut de riktigt roliga jobben. Det känns väldigt skönt och ger styrka vid förhandlingar.

  Bra att du tänker likadant Fattigbonddräng, då är vi nog rätt ute!

  SvaraRadera
 4. 10 361 kr, är det alltså inklusive mat? Shit pommes frites, det är vad vår hyra + räkningar normalt går på. Lägg sedan till cirka 6.000 i mat på det. Vi har lite att jobba på då, med andra ord :)

  SvaraRadera
 5. Grattis till friheten, måste kännas underbart!

  Har letat, men inte funnit, finns hela din depå listad någonstans?

  /H

  SvaraRadera
 6. @Leif Javisst, mat ingår med 3300 kr för augusti (snittet ligger dock på drygt 2300 kr). Låter som ni är minst två, så 16 000 i utgifter låter inte så farligt, eller?

  @H Tack! Nix, depån finns inte listad. Portföljen består mest av HM (inköpta när man fick närmare 5% i direktavkastning), Vanguard-indexfonder, Avanza Zero, investmentbolag, stora utdelande bolag och till sist en grupp fastighetspreferensaktier.

  SvaraRadera