mÄndag 7 september 2015

MĂ„nadsrapport augusti 2015

OK, det var augusti det. Augusti var en mÄnad nÀr man Äterigen fick pÄminna sig om varför man sysslar med investering. SÀrskilt nÀr det sÄg ut sÄ hÀr:




Mitt mÄnadssparande om 25 000 Àr förstÄs en droppe i havet jÀmfört med det. Vissa sÀger att man inte har förlorat pengarna förrÀn man har sÄlt. Det hÄller jag inte med om. Vi kan vÀl ÀndÄ vara överens om att jag i alla fall gÄtt miste om optionen att sÀlja portföljen för 786 000 kr högre Àn nu. (I Àrlighetens namn bör jag vÀl nÀmna att jag förstÄs valde ut den vÀrsta tiden pÄ mÄnaden - augusti slutade i sjÀlva verket pÄ -354 000 kr, strax över index.)

Men, nu Àr jag inte lika skicklig pÄ att förutspÄ framtiden som Kavastu. Jag Àr inte ens skicklig nog att veta vilka av alla hans förutsÀgelser man ska lyssna pÄ! NÀ, jag Àr utdelningsinvesterare och köper för att behÄlla för evigt. Jag tjÀnar mina pengar pÄ utdelningarna och inte som Kavastu och andra trejders pÄ kursrörelserna. Hur mycket nÄgon annan vill eller inte vill betala för min portfölj Àr egentligen ointressant. Jag fokuserar pÄ vad innehaven presterar i form av utdelningar.

Att fÄ se marknadspriset pÄ portföljen sjunka Àr priset man fÄr betala för att fÄ möjligheten att köpa direktavkastning billigare. Mitt mÄnadssparande fortsÀtter oförÀndrat och till det lÀggs en stadigt stigande utdelning som bÄda gÄr till att köpa Ànnu mer utdelning. Tack vare oron fÄr jag mer för pengarna nu. Ju lÀngre oron fortsÀtter, desto mer hinner jag köpa.

PÄ tal om utdelningar mottogs under mÄnaden 3330 kr frÄn bland annat Apple och Akelius Pref. Samtidigt gjorde jag köp som bör öka den Ärliga utdelningen med ca 3900 kr.




MÄnadskostnaderna hamnade pÄ 10 361 kr, vilket Àr i linje med snittet. Mat- och nöjeskostnader var nÄgot högre Àn normalt pga utlandsresa och sÄ var det dags att byta batteri i kÀrran.




De grÄa siffrorna i högra kolumnen Àr estimat baserade pÄ det pessimistiska antagandet att utgifterna fortsÀtter i samma takt som innan, samtidigt som utdelningarna helt upphör att komma. I och med att decembersiffran Àr över 100 % sÄ behöver jag alltsÄ bara fortsÀtta hÄlla samma mÄnadskostnader för att klara mÄlet, Àven om utdelningarna blir noll under perioden.

Nu försörjer utdelningarna mig. Jag behöver inte jobba. Jag jobbar för att spara och dÀrmed utöka utdelningarna. Ett ganska bra symbiotiskt förhÄllande faktiskt.

-- Max

6 kommentarer:


  1. Nu försörjer utdelningarna mig. Jag behöver inte jobba. Jag jobbar för att spara och dÀrmed utöka utdelningarna. Ett ganska bra symbiotiskt förhÄllande faktiskt.


    Grattis! KÀnns det som att du gÄtt i mÄl?

    SvaraRadera
  2. Grattis till den fina utdelningen.
    Jag försöker tÀnka lika dant, Àven om mina siffror Àr micromillen av dina!

    SvaraRadera
  3. Tack för det, Daniel och FattigbonddrÀng!

    Nej, det kÀnns faktiskt inte som jag gÄtt i mÄl, men jag har nÄtt en viktig milstolpe iaf. Det pÄgÄr förÀndringar pÄ ett av mina jobbuppdrag som kan förvandla ett bra uppdrag till ett mycket dÄligt. Nu har jag nÄtt friheten att i vÀrsta fall bara kunna sÀga tack och hej. Jag Àr inte tvingad att vara kvar och jag Àr inte heller tvingad att hoppa pÄ första bÀsta nya uppdrag, utan jag kan vÀnta ut de riktigt roliga jobben. Det kÀnns vÀldigt skönt och ger styrka vid förhandlingar.

    Bra att du tÀnker likadant FattigbonddrÀng, dÄ Àr vi nog rÀtt ute!

    SvaraRadera
  4. 10 361 kr, Àr det alltsÄ inklusive mat? Shit pommes frites, det Àr vad vÄr hyra + rÀkningar normalt gÄr pÄ. LÀgg sedan till cirka 6.000 i mat pÄ det. Vi har lite att jobba pÄ dÄ, med andra ord :)

    SvaraRadera
  5. Grattis till friheten, mÄste kÀnnas underbart!

    Har letat, men inte funnit, finns hela din depÄ listad nÄgonstans?

    /H

    SvaraRadera
  6. @Leif Javisst, mat ingÄr med 3300 kr för augusti (snittet ligger dock pÄ drygt 2300 kr). LÄter som ni Àr minst tvÄ, sÄ 16 000 i utgifter lÄter inte sÄ farligt, eller?

    @H Tack! Nix, depÄn finns inte listad. Portföljen bestÄr mest av HM (inköpta nÀr man fick nÀrmare 5% i direktavkastning), Vanguard-indexfonder, Avanza Zero, investmentbolag, stora utdelande bolag och till sist en grupp fastighetspreferensaktier.

    SvaraRadera