söndag 11 oktober 2015

Månadsrapport september 2015

Förra månadsrapporten var kanske lite deppig med en bild på augustikorrigeringen, så som motvikt lyfter jag den här gången blicken lite och slänger in en bild på utvecklingen TTM istället.

 

Trots en rejäl nedgång från toppen så har portföljen alltså gått upp i värde långt mer än min lön under samma period. Men som jag brukar återkomma till så är portföljvärdet ointressant. Jag äger inte aktier för att sälja dem, utan för att ta emot utdelning. Som nettoköpare är det kontraproduktivt att börsen går upp.

Under månaden har totalt 4220 kr erhållits i form av utdelningar, från bland andra AstraZeneca, Microsoft, Intel, McDonalds och BP.Månadskostnaderna stannade på beskedliga 9159 kr, trots en inrikes flygresa. Det ger en frihetskvot för månaden på 46,1 %. Utdelningarna är väldigt ojämnt spridda över året så jag fokuserar på frihetskvoten för året istället.Helårsprognosen för frihetskvot ser ut att hamna över 100 %, men då är inte skatt medräknat. Det finns ändå god marginal för att täcka skatten, vilket gör att jag kan säga att utdelningarna försörjer mig.

Månadens köp i HM har ökat den årliga utdelningen med 855 kr, men de pengarna kommer förstås inte förrän nästa år. Målet för i år är 170 000 kr i mottagna utdelningar. För att nå dit krävs att sista kvartalet levererar ordentligt.

-- Max

3 kommentarer:

 1. Kanon, tack för uppdateringen. Fortsätt inspirera oss!

  SvaraRadera
 2. Grattis till ditt ekonomiska oberoende!

  Några planer på att ställa din arbete till arbetsmarknadens förfogande eller ska det knegas på även framgent?

  SvaraRadera
 3. Tack, 17:27 och Utdelningsseglaren!

  Den största anledningen till att jag gör de här uppföljningarna är för att övertyga mig själv om att det faktiskt skulle fungera att leva normalt av utdelningarna. Men vissa av oss som ansvarsfullt samlar och lägger på hög för framtiden är kanske mer trygghetssökande än andra och när man når ett mål så sätter man vips upp ett nytt istället för att komma till skott. Man vill vara bombsäker på att det skulle funka helt enkelt. Så det kommer knegas på även framgent, men definitivt att gå ner i tid och det har jag redan börjat med så smått. Den här sommaren var första på fem år som jag var ledig ett antal veckor och under hösten har jag ofta varit ledig måndag och/eller fredag. Det är inte så dumt.

  Nuvarande socialistregim vill införa världens högsta marginalskatt för att ytterligare straffa de som på något sätt anstränger sig i landet lagom, så att gå ner i arbetstid och sluta betala skatt ligger uppenbarligen i linje med deras önskemål. En plan som börjar ta form är att gå ner i arbetstid och lägga mig precis på gränsen för statlig skatt (plus årlig utdelning från eget AB). Då skulle jag få maximal avkastning för den tid jag faktiskt jobbar. Gillar verkligen mitt jobb också, så målet har aldrig varit att sluta jobba helt och hållet.

  Dina utdelningar täcker ju också redan alla dina utgifter. Hur tänker du när det kommer till att trappa ner arbetstiden?

  SvaraRadera