måndag 11 april 2016

Månadsrapport mars 2016

Nu börjar årets utdelningsregn! Under mars har 12 627 kr tagits emot från 11 olika bolag, bland annat Castellum, AstraZeneca, Microsoft, Intel och McDonalds. Även Vanguard-fonderna bidrog med ett par tusenlappar.

Jämfört med Q1 förra året så har jag så här långt tagit emot mer än 50 % mer i utdelning. Det vore fint om utdelningen verkligen hade ökat så mycket, men mer troligt är att vissa bolag delar ut tidigare på året än innan.
Månadens transaktioner:

 • Köpt 100 st Vanguard FTSE Europe ETF á $47,99, totalt 39 883 kr (effekt på årlig utdelning +1300 kr)
Månadssparandet var som vanligt 30 000 kr. Utgifterna uppgick till hela 18 723 kr. De högre utgifterna förklaras av tågresor och främst att drygt 8000 kr gick till datorkomponenter.

Tänkte att nu var det dags att uppgradera min fyra år gamla processor till den snabbaste Socket 1151-processor man kan köpa idag. Det var inte värt det! Märker en högst minimal skillnad i både jobb och spel. Om du också sitter och funderar på datoruppgradering (eller har barn som gnäller om att den gamla datorn "från förra julen" är långsam - sant exempel!) så satsa på ett snabbt och tyst grafikkort istället. Det andra gör ingen skillnad. Tiden för Moores lag - när man kunde köpa en dubbelt så snabb processor var 18:e månad - är helt klart förbi.

-- Max

6 kommentarer:

 1. Målet är 220k för i år, men mer realistiskt är strax över 200k. Beror på hur mycket bolagen höjer sina utdelningar.

  SvaraRadera
 2. Undrar hur många år det kommer ta innan man kan få något som är dubbelt så snabbt som en överklockad 4790K på enkeltrådjobb? 5? 10?

  Skulle jag bygga något nytt nu skulle jag antagligen bygga något litet för att få tillbaka lite rumsvolym istället.

  Och din utdelningskurva fortsätter i en fin kurva!

  SvaraRadera
 3. Ja, processorhastighet händer inte mycket med. Däremot diskar - jag bytte nyligen från HD till SSD och det märks en stor skillnad.

  SvaraRadera
 4. @Daniel Låter som en rimlig gissning! I nuvarande takt tar det antagligen närmare 10 år än 5. Ska man tro på CPUBoss jämförande sammanvägning så är min nya processor långsammare i single-core än den gamla (för att inte tala om 4790K), så med den förändringstakten tar det oändlig tid!

  @Gustav Det glömde jag! SSD gör en jäkla skillnad också. Har bytt i alla mina burkar jag med. Skulle vilja prova en intern M2-SSD för att se om man kan ta ytterligare ett kliv där.

  SvaraRadera
 5. Ser ju riktigt fint ut :) Kan man se din portfölj någonstans? Hade vart kul att se innehavet.

  SvaraRadera