söndag 6 mars 2016

Månadsrapport februari 2016

Februari är vanligtvis min sämsta utdelningsmånad, men jag har ändå tacksamt tagit emot 2816 kr från bolag som Apple, Akelius Pref med flera.


Månadens inköp:

 • 450 st Castellum för GAV 123,34 kr (effekt på årlig utdelning +2205 kr)

Månadssparandet var 30 000 kr, enligt plan. Med sparande menar jag pengar som överförs till Avanza.

Månadens utgifter uppgick till 11 257 kr. Extraordinära kostnader var bland annat ett Sennheiser 363D-gamingheadset med 7.1-ljud för 1890 kr. Svenskutvecklade The Division släpps på tisdag, så det gäller att man är kittad och redo!

-- Max

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Det är överväldigande men upphetsande att läsa om dina utdelningar.
  Vad är frihetskvoten ett mått på?

  SvaraRadera
 2. Tjena Stefan! Frihetskvoten beräknas som utdelningar/kostnader, dvs svaret på frågan: hur stor del av utgifterna täcks av passiva intäkter? Om frihetskvoten är över 100% så innebär det att utdelningarna täcker samtliga utgifter och man är fri att sluta jobba om man vill, därav namnet "frihetskvot". Jag visar frihetskvoten TTM, rullande 12 månader, alltså utdelningar ett år tillbaka i relation till kostnader ett år tillbaka, pga att svenska utdelningar är så ojämnt fördelade över året.

  SvaraRadera
 3. Tack för en bra och inspirerande blogg! Jag har en udda fråga - ägde du aktier i Venue Retail Group mellan 2009-2011? :)

  SvaraRadera
 4. Tack, Sigge! Nix, VRG har jag aldrig ägt.

  SvaraRadera
 5. Förklaringen till min udda fråga är att jag minns en signatur vid namn Max på Placeras forum som drev en spelaffär eller något sånt eller om han var intresserad av tv-spel. Långsökt, jag vet. Tyckte dock att VRG går starkt emot dina investeringar även om det var för 4-5 år sen :)

  SvaraRadera
 6. Nä det har du helt rätt i, bolag som VRG skulle inte finnas i portföljen idag. För 4-5 år sedan var det annorlunda, men man får hoppas att man lär sig något med tiden. Just VRG har jag inte varit inne i, men det finns tillräckligt med andra misstag att lära sig av ändå. :)

  SvaraRadera
 7. Skulle gärna bytt portföljvärde med dig 😉
  har du en samlad lista utlagd så man kan bilda sig en åsikt?

  Du har inte funderat på att styra nytt kapital till "låga" månader?
  mars, svenska o finska
  juni, norska (ej olja)

  På höst ridig vinter finns ett fåtal svenska (räknar inte skitbolag) med.

  SvaraRadera
 8. Tjena To Fo! Nej, har ingen samlad lista, men portföljen utgörs i stort av HM och annat large cap, diverse investmentbolag, en fjärdedel indexfonder och en liten andel preffar. Gillar brett, stabilt och billigt, dvs sånt man lugnt kan fortsätta köpa även när marknaden går utför.

  Jo, man hade ju gärna önskat sig ett jämnare flöde! Köper en del amerikanskt som delar ut kvartalsvis så det hjälper till.

  SvaraRadera
 9. Hej

  Jo har ju en förmåga att bli tungt i mars-maj.
  menar inte att man ska fördela bara för att men måste ju kännas lockande (gott/ont)
  att ha täckning för utgifterna varje månad med utdelning när man är på din nivå(+/-). Fin utveckling ��

  nu är jag ju inte själv där än ��

  SvaraRadera
 10. Japp, visst är det lockande! Men det är ju som du säger på gott och ont eftersom det kan ju bli att man väljer sämre bolag bara för att de råkar dela ut en viss månad. Så jag satsar istället på att ha en buffert så att man inte är beroende av påfyllning varje månad.

  SvaraRadera