onsdag 10 februari 2016

Månadsrapport januari 2016

Nytt år, dags att börja bygga på en ny utdelningsstapel.

I januari togs 4669 kr emot från Klövern Pref, Sagax Pref, Fast. Balder Pref, Prospect Capital med flera.


Månadens inköp

 • 150 st HM á GAV 288,53 kr, effekt på årlig utdelning +1462,50 kr

Månadens utgifter stannade på 9534 kr.


Har ändrat i sammanställningen så att jag följer upp frihetskvoten på rullande 12 månader. Det innebär att frihetskvoten r12 januari beräknas som summan av utdelningar feb-jan dividerat med summan av utgifter samma period. Tidigare har frihetskvoten visats ackumulerat för året, men rullande känns som ett betydligt mer relevant mått.

Det kommer fortfarande variera från månad till månad, men mycket mindre än innan. Målet är förstås att se en långsam, stadig trend uppåt.

-- Max

9 kommentarer:

 1. Tack för månadsuppdateringen!

  Håller helt med, rullande -12 mån är mycket mera relevant och ett mycket bättre sätt att mäta hur ens utdelningar täcker ens utgifter. Tack för denna insikten, detta är något som jag kommer att börja följa likt så som du göra det.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 2. Fy fasiken vad inspirerande alltså!
  Jag ligger nu ungefär på samma utdelning som du hade 2010. Jag skulle skratta mig hes om jag kunde ha samma utveckling som du vad gäller utdelningar nästkommande 5 åren.

  SvaraRadera
 3. Du borde ändra så att man kan se 5-10 blogginlägg per sida. Extremt jobbigt att behöva klicka sig förbi inläggen ett och ett nu.

  SvaraRadera
 4. Tjena K! Japp, det här känns mer handfast och verkligt än det jag hade innan. Vilka andra mått följer du i ditt sparande?

  Tjena Drömmaren! Just 2010 satte jag igång sparandet på allvar och investerade en klumpsumma under en kort tid. Nu råkade det bli precis när börsen hackade till och snabbt låg jag 10-15 % back. Tror jag vet någon annan som oxå investerade en stor summa snabbt och råkade hamna runt 10 % back. ;) Varför skulle du inte kunna ha samma utveckling? Bara bestäm dig för att köpa regelbundet och skippa alla förhoppningsbolag så är du där!

  SvaraRadera
 5. @Anonym Ja, håller med! Det är extremt störande! Har det inställt på 10 inlägg per sida redan, men ändå envisas Blogger med att visa ett eller på sin höjd två inlägg per sida.

  Tror jag råkat ut för Bloggers auto pagination-"feature". Har en teori om vad som orsakar det som jag ska testa i kommande inlägg.

  SvaraRadera
 6. Det är intressant att följa din resa mot oberoende. Du verkar följa din strategi slaviskt vilket imponerar. Jag blev nyfiken på indexfonderna VTI och VGK. Hur stor portföljvikt motsvarar dessa? Öndkar dig lycka till framöver!

  SvaraRadera
 7. Tack detsamma Christoffer! Lustigt att du nämner just de två eftersom det är dem jag kollar på när jag funderar över inköp i mars! Försöker även hitta andra liknande fonder. Har just nu totalt 938 000 SEK i Vanguard VTI och VGK samt 724 000 i Avanza Zero. Sammanlagt utgör det 27 % av portföljen i indexfonder. Den andelen ska öka och helst då i den typen av indexfonder som delar ut! Riskspridning OCH utdelning 4 ggr/år, kan det bli bättre?

  SvaraRadera
 8. Tittar du då t.ex. på xact omxsb utd. istället för Avanza Zero, eller kommer du behålla Zero? :)

  SvaraRadera
 9. @Leif Ja, har inte gjort slag i saken än, men nästa gång jag köper svenskt index så blir det sannolikt den! :)

  SvaraRadera