lördag 30 januari 2016

Resultat 2015 - nära en miljon

Dags att skriva några ord om 2015. Årshögsta sattes som för många andra i slutet av april. Därefter följde en svajig resa söderut där jag tacksamt och regelbundet passade på att fylla på innehaven. Portföljen klättrade 9,88 % och slår därmed mitt jämförelseindex SIX30RX.
Sparandet under året uppgick till 425 000 kr. Det består av 25 000 kr/mån automatisk överföring kompletterat med några extra insättningar under året, till exempel inför Avanzas Black Friday-rea.

Eftersom sparande definieras på så många olika sätt av olika bloggare så är det bäst att säga att jag hör till lägret som anser att sparande endast är de pengar som överförs till depån. Specifikt så räknar jag inte utdelningar som sparande. Äkta sparande är pengar som kommer utifrån och ökar depåvärdet. Om man tänker efter så är utdelning bara en omfördelning av sammansättningen av depån - kontantdelen ökar och aktiedelen minskar men depåvärdet är (oftast) oförändrat.


Sparande och portföljens värdeökning ger tillsammans 976 014 kr. Så nära en miljon! Tänker tillbaka på hur jobbigt det var att ens få ihop den första miljonen och nu har kapitalvärdet ökat nästan en miljon på ett enda år.

Har hunnit fylla 37 under året och så smått börjat gå ner i arbetstid. Under hösten har jag varit ledig de flesta måndagar och/eller fredagar. Det är väldigt skönt, men jag tror inte det passar mig att sluta jobba helt och hållet. Något jobb vill jag göra, men när jag skriver detta i slutet av januari ser framtiden oviss ut. Inte så att jag blir utan uppdrag, utan mer kan jag hitta rätt? Ju mer man inser att man faktiskt inte behöver jobba, desto mindre bullshit tolererar man. Det måste vara värt min tid, annars får det vara!

Utdelningar! Pappersvinster i aktier i all ära, men huvudskälet till att äga aktier är utdelningar för mig. Det är det som ger mig friheten och tryggheten att som ovan kunna välja bort tråkiga jobb. Självklart kan jag inte låta bli att kika på depåvärdet, men det viktigaste måttet för mig är mottagen utdelning. Portföljvärdet fladdrar upp och ner, som en hund som springer i koppel runt sin ägare. Mottagen utdelning rör sig långsamt och envist åt rätt håll - uppåt! Det är mycket enklare att sova när man fokuserar på det jämförelsetalet.
Utdelning per år ökade med 39 214 kr till 179 864 kr, tack vare nyinvesteringar och höjda utdelningar. Utgifterna för hela året stannade på 138 718 kr, vilket ger en frihetskvot på 130 %. Det innebär alltså att utdelningarna mer än väl täckte samtliga mina utgifter under året! Detta trots semester i Turkiet och kanske tack vare att säga nej till konsumtionsclowndjävulen när den kallar.


Målen för 2016 är något osäkra i och med ovissheten med jobb. Planen som den ser ut nu är i alla fall att dra upp månadssparandet ett snäpp till 30 000 kr. Hittar jag inte de uppdrag jag vill ha så går förstås inte det, men då blir det väldigt mycket ledigt istället! Oavsett så ska jag göra minst en utlandsresa och även ett antal kortare resor inom landet, precis som förra året.

Hoppas ta emot 220 000 kr i utdelning under 2016. Året har startat väldigt bra för nettoköpare och jag ska fortsätta göra regelbundna köp av indexfonder och trygga utdelare.

-- Max

5 kommentarer:

 1. Underbart, tack för summeringen och till en förmodad frihetskvot på över 150 % i 2016!

  Kommer du fortsätta Inom din nuvarande bransch eller har du tankar på att prova något nytt längre fram?

  SvaraRadera
 2. Tjena K!

  Gillar verkligen att jobba som systemutvecklare, så det vill jag fortsätta med. Kan iofs tänka mig byta bransch där jag jobbar som konsult, men det skulle vara samma yrkesroll ändå. Det gäller bara att hitta rätt uppdrag på rätt arbetsplats så blir det väldigt skoj.

  SvaraRadera
 3. Wow grattis, stort grattis! Grymt jobbat. Se nu till att njuta av detta fantastiska livet också :) Bränn lite pengar där det behövs!

  SvaraRadera
 4. Grymt resultat!

  Riktigt kul att se någon som lyckats med det man själv kämpar för att uppnå en dag. Jag ligger ett par år efter dig fortfarande, men inlägg som dessa hjälper till att motivera en själv att kämpa på!

  Tack och grattis!

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
 5. @drommaren Absolut, det ska göras. Det är viktigt att konsumera "normalt" när man försöker reda ut om utdelningarna räcker för att leva på, för annars lurar man bara sig själv. Har det mesta som behövs när det gäller elektronik och sådana materiella saker, så det får bli upplevelser i form av resor. Dock har jag inte i mig att göra en sådan stockholmsresa som du gjorde, så mina resor blir lite billigare. :)

  @Utdelningsstugan Efter och efter, jag var 4-5 år äldre än dig när jag nådde samma årsutdelning som du redan har, så jag skulle nog säga att du ligger före! Gillar oxå att läsa de som kommit en bit. I bästa fall kan man dessutom lära sig av deras misstag så att man kan gena ikapp lite.

  SvaraRadera