onsdag 6 januari 2016

Utvärdering köpråd juli-december

Sista uppföljningen av en tidnings proffsrekommendationer! Denna gång gäller det perioden juli-december.

Som övertygad indexinvesterare tror jag inte att någon kan förutspå framtiden, men det hindrar förstås inte ett antal välbetalda "proffs" från att försöka. För att se hur gissningarna står sig mot verkligheten har jag följt upp köpråden från en särskild tidning under det senaste året.

Det är nog ganska genomskinligt vilken publikation det gäller, men avsikten här är inte att hänga ut någon. Snarare är det värt applåder att de ens publicerar uppföljningar som kan granskas. Avsevärt bättre än en annan tidning från samma ägare, som baserar sin statistik på kursnivåer som inte en enda av läsarna har haft möjlighet att få avslut på. Det är också förklaringen till att den tidningen inte startar en fond och låter sina läsarna köpa in sig där istället, eftersom det aldrig hade fungerat i verkligheten. Det är mycket enklare att sälja rena fantasier.
Likt förra månaden slår tidningen index och reducerar därmed ställningen till slutresultatet 6-6. Resultatet råkar alltså hamna precis på det mest sannolika utfallet om slumpen hade fått styra helt och hållet (jmfr. slantsingling).

Vad ska man säga om det här? Även om vissa utropar indexfondernas död (till exempel en bloggande jåp nyligen) så ser man att här i verkligheten så har proffsen som jobbar heltid inte klarat av att slå index.

Man skulle kunna tro att det är 50/50 att slå index om man väljer en slumpmässig aktivt förvaltad fond (eller som här att följa godtycklig analytikers köpråd). Det är viktigt att komma ihåg att när man väl justerat för alla avgifter minskar chansen till bara 10-20% (beroende på undersökning). Dessutom går chansen mot noll ju längre tidsperioder man tittar på!

Så om man väljer index kommer man aldrig att vara "bäst", men att konsekvent år efter år slå 80-90% av övriga marknadsparticipanter är inte så dumt det heller.

-- Max

5 kommentarer:

 1. Hej,

  Tack för inspirerande läsning. Hur ser din portfölj ut och vad har du för mål?

  /M

  SvaraRadera
 2. Tjena M!

  Portföljen består av indexfonder, HM, investmentbolag, large cap och en liten andel preferensaktier. Söker bredd, trygghet och stabilitet framför potentiell avkastning (läs: inga förhoppningsbolag i portföljen).

  Ska klura ut några mål tills jag postar årsuppföljningen. Så bra som 2016 har börjat för nettoköpare så känns ett givet mål att passa på att öka utdelningen.

  -- Max

  SvaraRadera
 3. Vad är dina mål, M? Några tips?

  SvaraRadera
 4. Målet för mig är att nå en utdelningsnivå på ca 250 k per år. Ligger nu på ca 60 k. Vad är värdet på din portfölj idag? Vad har du för nettolön?

  Hur långt har du kvar tills du är nöjd?

  /M

  SvaraRadera
 5. Portföljvärdet har sjunkit till strax under 6M nu efter nedgångarna i januari.

  Är småföretagare och har inte riktigt räknat på motsvarande lön, men tror nettolönen skulle ligga på 35-40k/mån.

  Svårt att säga när man är nöjd! De mål jag satte upp i början har jag redan passerat, men mål har en tendens att flyttas fram när man närmar sig. 250k låter som en lagom nivå, speciellt som jag inte tänkt mig att sluta jobba helt och hållet.

  SvaraRadera