fredag 15 januari 2016

Månadsrapport december 2015

December blev en bra månad utdelningsmässigt. Totalt 9491 kr har tagits emot främst från Vanguards indexfonder men även en bunt amerikanska bolag som till exempel Coca-Cola, McDonalds, Exxon, Intel och Microsoft.

Frihetskvot


Kostnaderna i december uppgick till beskedliga 8775 kr, trots en del säsongsrelaterade utgifter.
Det innebär att jag kan bocka av ytterligare en månad där utdelningarna täckte samtliga kostnader, totalt fyra st blev det. Nu är jag inte den som köper bolag bara för att de råkar dela ut en viss månad, men tänk om man kunde få 12 sådana månader per år? Blir nog svårt när man ligger tung med svenska aktier.

Men det viktigaste måttet är ändå frihetskvoten sett över hela året, som lyckligtvis också hamnade en bra bit över 100 %. Då redovisar jag visserligen utdelningarna före skatt, men det finns ändå god marginal för att betala skatten. Hur, när och varför man betalar skatt är ju ganska individuellt och kan skilja sig åt kraftigt år till år. Jag föredrar att jämföra beloppen före skatt för att kunna följa utvecklingen över tid.


Månadens transaktionerNär detta skrivs en bit in i januari så ser decembers inköp mindre lyckade ut, men det bekymrar mig inte så mycket. Min strategi innebär regelbundna köp för att få ett bra snitt över tiden. Då följer det att man ibland köper dyrare och ibland billigare.
 • 650 st Telia á 41,15 kr (effekt på årlig utdelning +1950 kr)
 • 90 st HM á 303,70 kr (effekt på årlig utdelning  +878 kr) 

Mottagen utdelningUtdelningsökningen under året var nästan 40 000 kr, bara några hundralappar från att slå det gamla rekordet från 2013!

-- Max

2 kommentarer:

 1. Mars kan du nog fixa till med svenska aktier. Nordea har betalat ut sista veckan i mars de senaste åren. Det blir nästan som en vanlig lön!

  Men ja, det är väl inte det som ska avgöra i första hand.

  Och grattis till en stadigt ökande utdelning! Jag ser fram emot att nå sådana nivåer. :-)

  SvaraRadera
 2. Tack, Daniel!

  Har inte så mycket finans i portföljen och Nordea delar ju ut bra, så kanske det kanske. :)

  Men det ska ju inte avgöra. I kommande uppföljningar kommer jag fokusera mer på frihetskvoten TTM istället för att vara så bunden till kalenderår. När det blir skarpt så kommer man ju ändå fortsätta använda sin buffert och inte vara beroende av att utdelningarna kommer lika regelbundet som en lön.

  SvaraRadera