tisdag 4 oktober 2016

Månadsrapport september 2016

September blev en bra utdelningsmånad. Totalt 10 552 kr togs emot från främst Vanguard-indexfonder, men även från McDonalds, BP, Microsoft, Intel, AstraZeneca med flera. Utdelningsmålet för i år är 220 000 kr.
Månadens transaktioner
 • Sålt 1000 st G5 Entertainment á 44,32 kr (effekt på årlig utdelning ±0 kr)
 • Köpt 120 st Vanguard FTSE Europe ETF á 48,87 USD (effekt på årlig utdelning +1650 kr)
 • Köpt 200 st HM á 246,70 kr (effekt på årlig utdelning +1950 kr)

Nu när tidpunkten för att släppa jobbet som livlina och leva helt och hållet på utdelningar närmar sig, så värdesätter jag stabilitet och trygghet framför potentiell avkastning. Jag rensar långsamt ut bolag som antingen saknar utdelning eller som ligger på mindre listor än Mid Cap.
I september var det G5 som åkte ut. Den som läst notiser idag ser att det var sällsynt dålig tajming (aktien gick upp nästan 13 % bara idag). Nåja, det är ju snarare en lag att aktier alltid går upp strax efter att man sålt och jag får nöja mig med mina dryga 100 % i vinst. Pengarna gick istället till att öka på den årliga utdelningen samt förhoppningsvis ge en lugnare, behagligare resa framöver.Månadssparandet var 35 000 kr. Månadens utgifter uppgick till 12 182 kr.

Det är hög tid att se över min HTPC, så ett par tusenlappar gick till hårdvara den här månaden. Uppgraderar och byter delar då och då, men TV-korten från min allra första HTPC för tolv år sedan hänger otroligt nog kvar. Hur många kommer ens ihåg PCI-kort? Återstår att köpa en ny låda, fortfarande passivt kyld såklart, men det blir en mindre låda anpassad för halvhöjdskort och 2.5"-diskar.

-- Max

5 kommentarer:

 1. Grymt fina siffror, det är ju så att det vattnas i munnen:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Jag kommer sakna när inte ens kabel-TV är analog eftersom de gör det så onödigt svårt att spela in digital TV för eget bruk. Visst, analog bild suger oftast, men ingen bild alls suger ännu mer.

  Eller har du lyckats kombinera TV-kort med digital-TV?

  SvaraRadera
 3. Ja, det är krångligt att lösa det där! Det finns ingen chans att gå tillbaka till att behöva se reklam eller passa tider för att se till exempel nyheterna varje dag och har man vant sig vid en riktig HTPC så känns "smart-tv" (hah!) eller tv-bolagens boxar väldigt undermåliga. Diverse Play-tjänster finns ju, men det är inte riktigt lika smidigt som att bara sätta sig ner med fjärren i soffan och bli serverad exakt det man vill se, samlat på ett ställe. Att i ArgusTV kunna säga "spela in alla vetenskapsdokumentärer oavsett kanal, förutom de jag redan sett" är ju oslagbart.

  Köpte ett Hauppauge 2205. Det har dubbla mottagare och varje mottagare kan spela in antingen analogt eller digitalt. Bor i ett ComHem-hus och det analoga gratisutbudet räcker bra för mig. Blev besviken när jag såg att man bara får in ettan, tvåan, fyran, SVT24 och Kunskapskanalen gratis digitalt. Resten är krypterade. Vill man ha grundutbudet digitalt vill ComHem ha 179 kr/mån. För reklamfinansierade kanaler? Vem tror de att de är!? Vill man ta emot dem via datorn så behöver man även ett tv-kort med plats för CA-modul. Har aldrig haft ett betaltv-abonnemang, så jag är lite osäker på hur det funkar.

  Däremot skulle jag gladeligen betala för en DVB-IP-tjänst så att jag kunde ta in TV-kanalerna direkt i datorn utan att ens behöva något TV-kort. Allra helst skulle jag vilja ha någon slags kombinationstjänst av streaming och torrents, för vissa saker vill man ju ha offline när man sitter på tåget eller åker utomlands. I stort sett allt jag faktiskt vill se (till skillnad från "halvbra" inspelat som duger att ha igång som sällskap medan jag jobbar) har jag redan på automatisk nedladdning via RSS med programmet FlexGet. Då är det redan i HD-format och reklamfritt och *allt* finns ju minuterna efter att det sänts i USA, och så lägger det sig snyggt i MediaPortal som visar vad varje avsnitt handlar om. Alternativet är att skaffa Netflix, HBO, ViaPlay, TV4 Premium, DPlay mm mm för att kunna följa någon serie som råkar gå hos en viss leverantör. Och så är de förvånade för att folk föredrar torrents istället?

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Har du din utdelningsportfölj i en ISK?

  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
 5. Japp, har flyttat in allt i ISK och har inget kvar på vanliga depåkonton längre. Kostade en del skatt att flytta, men på lång sikt är det värt det. Utländska aktier och fonder har jag i KF för att enklare få tillbaka källskatt på utdelningar.

  SvaraRadera