fredag 4 november 2016

Månadsrapport oktober 2016 - passerat 7 miljoner!

Två milstolpar avklarades under oktober! Dels nådde jag för första gången över 200 000 kr i utdelning under ett och samma år och dels presterade portföljen för första gången en månadsstängning över sju miljoner. Bortsett från första miljonen, som tog över 30 år att få ihop, så är miljon 7 den som tagit längst tid med 20 månader. Snabbast gick miljon 6 som tog 4 månader, så jag antar att det låg i korten att det skulle gå lugnare ett tag.

Under månaden har totalt 13 675 kr tagits emot i utdelning, främst från Telia, men även några amerikanska bolag som Coca-Cola och Altria, följt av svenska preffar som Sagax Pref och Klövern Pref. Utdelningsmålet för i år är oförändrat 220 000 kr.
Månadens transaktioner
 • Köpt 350 st Handelsbanken B á 117,80 kr (effekt på årlig utdelning +1575 kr)
 • Köpt 50 st Sagax D á 26,50 kr (effekt på årlig utdelning +100 kr)

Månadssparandet var 35 000 kr (exkl utd). Månadens utgifter uppgick till 20 700 kr.

Utdelningarna försörjer mig nu med god marginal, samtidigt som jag jobbar och sparar för att öka på utdelningarna ännu mer. Ett ganska bra symbiotiskt förhållande faktiskt.

Oktober var ovanligt kostsam där kvartalsräkningar landade, resor betalades, hårdvara köptes, diverse förråd fylldes på hemma och jag dessutom hade långvarigt besök hos mig.

Jag hör inte till dem som i någon slags näpen spariver snålar in på bra och god mat, och definitivt inte när jag har en välkommen gäst boendes hos mig. Den lilla peng man kan spara på mat gör ingen större skillnad i längden. Visst, som en del i ett större systemtänk och pågående attitydförändring kan det vara bra, men den som tror att det räcker att plåga sig med matlådor några dagar i veckan för att bli miljonär är helt fel ute. Tänk efter hur mycket du skulle kunna spara om du åt gratis mat ett helt år? Ja, just det, kanske bättre att leta under andra stenar istället!

Fortsätter mitt projekt att byta ut min gamla HTPC-trotjänare. Det är inte lätt att få tag i delarna jag vill ha och nu inväntar jag paket från tre olika firmor.

-- Max

20 kommentarer:

 1. Grattis till 7MKR+!

  Du är verkligen en inspirationskälla!

  Snart kanske det är dags att lämna en fast anställning?

  Önskar dig fortsatt lycka till på vägen mot större frihet.

  Christoffer

  SvaraRadera
 2. Stort grattis till dina uppnådda mål!

  Hur ser ditt aktieinnehav ut totalt sett, tänkte mest över att du har 220 000 i utdelningar på 7 miljoner i kapital(dvs. Lite drygt 3 % direktavkastning)?
  Med tanke på att du köpte Handelsbanken och preffar med långt över 3% i direktavkastning, betyder det att du har en betydande del som inte delar ut alls?

  SvaraRadera
 3. Får önska dig grattis till ytterligare ett avklarat delmål!
  /S

  SvaraRadera
 4. Wow! Verkligen imponerande. Ibland känns det som ens egen resa bara börjat när men ser dina fantastiska siffror.

  SvaraRadera
 5. Stabil ekonomi med andra ord. :-)

  SvaraRadera
 6. Stort Grattis!!!!

  Spännande att följa din resa!

  Önskar dig all välgång!

  /Sofokles

  SvaraRadera
 7. Wow, va många kommentarer. Stort tack Christoffer, K, Snållänningen, Omoraliska pengar, Stefan och Sofokles!

  Som november har börjat har jag halkat under 7Mkr igen. Synd att man inte får fira en milstolpe två gånger. :D

  @Christoffer Jag är inte anställd! :) Jobbade som anställd i ungefär 2 år efter examen, men sedan dess har jag drivit eget. Tror det är huvudskälet till att jag kan spara som jag gör. Men du har helt rätt i att det är dags att börja trappa ner så smått. Det är dock lättare sagt än gjort, eftersom det finns vissa förväntningar från de man jobbar med.

  @K Skarpsynt observation! Det stämmer att jag har en stor del som delar ut lite eller inte alls. Ska försöka återkomma till fördelningen och tankarna kring vad man bör göra enligt teorin (köpa breda, billiga indexfonder) och det man vill göra (mer utdelning!).

  Kortfattat kan jag säga att största innehavet är HM (12 % av portföljen), men hack i häl följer Avanza Zero (11 %) som inte delar ut alls. Därefter kommer två Vanguard-indexfonder (tot 17 %) varav den ena bara delar ut 1,9%. Preffar utgör just nu drygt 3 % av portföljen. Jag är tveksam till preffar och vill inte öka där, men samtidigt är det ju roligt med utdelningar. Däremot bank har jag antagligen för låg vikt i, så det kan bli fler köp, åtminstone så länge dollarn står så högt att jag inte kan köpa mina amerikanska favoritindexfonder.

  SvaraRadera
 8. Hej Max kan man få ser din portfölj nånstans på bloggen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Förutom innehaven jag nämnt i kommentar ovan består portföljen av investmentbolag och annat large cap. Det finns även en liten del gamla synder som jag mer eller mindre framgångsrikt rensar ut.

   Radera
 9. Hej Max!

  Grattis till båda milstolparna.

  Har den tredje kolumnen något samband med de två första eller hur beräknas "Frihetskvot TTM"? Jag förstår inte och är intresserad.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 10. Tack Egon!

  Japp, det finns ett samband, men det är nog inte helt tydligt. Frihetskv. TTM står för Frihetskvot Trailing Twelve Months, alltså frihetskvoten för rullande 12 månader. Det beräknas som summan av utdelningar för senaste 12 månader delat med summan av utgifterna under samma period.

  Om kvoten är till exempel 50 % så innebär det att utdelningarna täcker hälften av ens utgifter. Man är alltså 50 % fri. Jag tycker det är ett mycket viktigt mått att följa!

  Jag ändrade till det måttet i januari, eftersom utdelningarna är så ojämnt fördelade över året, så att till exempel beräkna frihetskvot för en månad i taget ger ingen vettig bild av hur man ligger till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag förstår nu och det du skriver "makes sense".

   Radera
 11. Grattis! Trots att ett miljontal i bas 10 är så godtyckligt så känns det som ett stort steg och väl värt att firas!

  Kanske du kan anställa någon som kan göra ditt jobb åt dig. Hur svårt kan det vara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo håller med om att det är godtyckligt! Själv räknar jag förstås binärt; siktar nu på 2^23! :)

   Har haft anställda till och från. Det var väldigt stressigt, men man lär sig nog mer och mer för varje gång. Kan vara dags för nytt försök!

   Radera
 12. Fy satan vilken inspiratör du är!! Blir ju alldeles lycklig av att läsa dina månadsrapporter.

  Lägge rtill din blogg i min lista så jag snabb kan få mig en dos inspiration de dagar den tryter:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar vad du ser, Pengaregn! :)

   Radera
 13. Stort grattis, grymt jobbat!

  Du måste ha en väldigt bra månadslön för att kunna spara 35K exkl utdelningar, återigen ett stort grattis!

  Jag vill börja vikta över till utdelningsbolag med mina innehav för att kunna återinvestera utdelningar och eget sparande. Har du några tips vart jag skall börja? Vilka bolag anser du vara köpvärda idag? Det vore ganska skönt att komma igång ganska snart så om man slipper läsa in sig på mängder av bolag och kan fokusera på 3-10st kanske så skulle det underlätta.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack! Jag är egenföretagare så mitt sparande kan inte jämföras rakt av med en lönetagare. Mitt sparande till tjänstepension är till exempel exakt noll, vilket ju är betydligt lägre än för de flesta. Av bland annat den anledningen är det viktigt för mig att bygga upp ett kassaflöde som går att leva av.

   Vet inte hur långt du kommit, men för de allra flesta är det bäst att börja med att se över sina månadsutgifter. Det ger mycket större effekt i början än aktieanalyser. Det låter som du redan har kommit en bit och har en portfölj redan. Jag gillar inte att köpa enskilda aktier utan föredrar utdelande indexfonder som Vanguard FTSE Europe ETF. Dock är dollarn för dyr för att jag ska köpa den just nu. När det gäller enskilda aktier skulle jag i första hand undersöka investmentbolag som Industrivärden, Investor och Kinnevik eller stora, trygga bolag som HM eller Castellum. Om du är ute efter att boosta kassaflödet så kan en liten (liten!) andel fastighetspreferensaktier vara en idé.

   Vad som är köpvärt just idag vet jag inte. Jag satsar som du förstår min tid utanför aktieanalyser för att dra in så mycket pengar som möjligt till sparandet istället. :) När jag köper ett bolag så är inställningen att köpa det regelbundet över lång tid, får att få ett bra snittpris.

   Radera
 14. Tack för ditt svar. Det blev något knasigt när jag nyss svarade dig så ber om ursäkt om jag skickar dubbelt nu.
  Min portfölj i dagsläget är nästan värd 1 miljon, längtar tills jag når dit ;)
  Jag driver också eget företag och har kört väldigt hårt i snart 5 år, har belönat mig med mer ledig tid så jobbar knappt i driften längre och plockar ut mellan 15-25K netto. Hade jag jobbat fullt ut så hade jag såklart höjt min lön men jag känner inte att det är värt det just nu. Har hus, fru och barn så något större sparande finns det inte utrymme för. Har ibland funderat på att sälja av mina bolag och trycka in allt på börsen samt ta ett vanligt jobb och låta utdelningarna jobba i ett par år, sen kanske man är på en nivå som gör att man kan trappa ner en del.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer ledig tid låter extremt vettigt tycker jag. Det är vad jag också planerar att göra och har börjat så smått. Är oftast ledig i alla fall en dag i veckan nu. Tror inte det skulle passa mig att sluta jobba helt och hållet, men det finns klart utrymme för att trappa ner ytterligare. :) Kan tänka mig att man värderar saker annorlunda när man har barn och då kanske man skulle uppskatta att inte behöva jobba alls.

   Radera