Månadens transaktioner
- Köpt 200 st Castellum á 128,96 kr (effekt på årlig utdelning +1000 kr)
- Köpt 120 st Schwab US Dividend Equity ETF (effekt på årlig utdelning +1300 kr)
Månadssparandet var 35 000 kr i ordinarie sparande och 15 000 kr i extra sparande. Utgifterna var 50 320 kr.
Ja, utgifterna landade över 50 000 kr, och jag tog ett stort kliv ner mot 100 % frihetskvot. Har inte semester ofta, men när jag har det blir det tydligen ordentligt. Mitt resesällskap är tyvärr i högsta grad normalbegåvad när det gäller ekonomi (läs; hon saknar koll), och har egentligen inte råd att resa just nu, så jag stod för allt den här gången. Sist jag var utomlands svängde det över för mycket åt det snåla hållet, så den här gången fick det (återigen) svänga över åt andra hållet istället.
Den enskilt största utgiften under månaden var dock en ny säng. Det blev en Jensen J4. Nu köper man ju inte säng så värst ofta, men den var i alla fall många gånger dyrare än vad jag betalat tidigare, men förstås rena kapet jämfört med Carpe Diem, Hästens och andra märken som fanns i butiken. Smart anchoring där. För mig var det mycket pengar, men jag ser det som en investering. Om jag tack vare bättre sömn kan jobba och fakturera en halvtimme extra per dag så har den betalat sig på några månader. När sängen levereras om några veckor så får jag se om jag slängt pengarna i sjön eller inte.
Ett glädjande besked under månaden var att de destruktiva förslagen angående beskattning av utdelning från egna aktiebolag drogs tillbaka. Kors i taket att Alliansen agerar opposition för en gångs skull.
Socialistregimen kan förstås inte låta udda vara jämnt utan nu ska man, som vi alla är smärtsamt medvetna om, straffa oss ansvarsfulla samhällsbärare som har pengar i ISK eller KF. Det är upprörande eftersom det är pengar som redan beskattats gång på gång. Nu ska sparandet försämras ytterligare, samtidigt som man fortsätter belöna lånetagande. Och allt för en extra intäkt om bara 790 miljoner. Som av en slump råkar det vara ungefär lika mycket som staten årligen kommer att förlora i skatteintäkter från Nordea efter att Magda provocerat Nalle. Vad har vi gjort för att förtjäna en sådan pajas till finansminister?
-- Max
Bra och bra dvs kosta på sig ordentlig semester och ny säng. Investeringar i både kropp, hälsa och själ skall ej föraktas.
SvaraRaderaMagda mindre bra....
Med vänlig hälsning,
Skägget
Helt sant!
RaderaTack för en bra blogg.
SvaraRaderaHur ser du på valutarisk?
Hade gärna diversifierat ytterligare och köpt fonder och aktier noterade i euro, men låga avgifter lockar mer vilket gör att jag hamnar i amerikanska fonder.
RaderaSkulle du kunna visa din fullständiga portfölj?
SvaraRaderaDet är mycket indexfonder och large-cap, så det är inte så värst intressant att visa upp. Den som är extra nyfiken kan bilda sig en uppfattning baserat på vad jag köper varje månad.
RaderaVa tror du är realistiska mål att nå i % utd ökning? Den kommer väl sakta sjunka när faktiska beloppet ökar men iaf.
SvaraRaderaJag försöker nå 25% årligen. Men är ju en bra bit bakom dig
Visst är det så. Man kommer aldrig ha så bra procentuell ökning som i början! På riktigt lång sikt blir de egna insättningar försvinnande små i jämförelse med vad portföljen avkastar. Då blir portföljinnehaven helt avgörande för vilken ökning man får.
SvaraRaderaDet är svårt att säga vad som är realistiskt eftersom det är helt beroende av vilka bolag man väljer och vilken risknivå man vill ha. Om jag hade haft väldigt mycket pengar så hade jag nog föredragit stabil och hög utdelning framför stora höjningar.
Låt säga att man har lagt hela sitt kapital i HM som inte höjer utdelningen. Om man återinvesterar hela utdelningen, som just nu är 4,5% så kan man alltså förvänta sig motsvarande högre utdelning nästa år, men inte mer.
Om man istället lyckas hitta ett bolag som höjer utdelningen med 10%/år så ligger man ju lite bättre till, om det bara var ökningen man var ute efter. Problemet är bara att de bolag som kan höja mycket har väldigt låg utdelning från början.