onsdag 14 februari 2018

Månadsrapport januari 2018

Som så många andra har det här bedrivits semesterresa under januari. Fortsatte att som i höstas prova ut destinationer i Afrika.

Täckningsbidrag kom via 6507 kr i utdelning från Sagax, Hemfosa, Philip Morris, Altria med flera. Den som kollar noga i diagrammet hittar en näpen, liten stapel nere till höger.

Månadens transaktioner
 • Köpt 500 st Global X Us Preferred Etf för 102 443 kr (effekt på årlig utdelning +5630 kr)
 • Köpt (korg av) kryptovalutor för €100 (effekt på årlig utdelning +0 kr)
Passade på att öka i ETF före köp stängdes, pga övernitiska EU-regler och Avanzas spararfientliga implementation av dessa.


Månadssparandet var 50 000 kr. Förra månaden skrev jag att sparandet ska ner till 30k, men den automatiska överföringen hann slinka iväg ändå innan jag ändrade. Nåja, sparandet under februari kommer vara lägre än normalt så det jämnar ut sig. Har skickat hundratusentals kronor till Skatteverket under månaden, så det ekar ganska tomt på kontot. Vad fan får jag för pengarna, frågade sig en vis och återhållsam man (som från och med nu betalar sin skatt i ett mer välkomnande land, får man förmoda).

Utgifterna landade på 28 338 kr. Den klart största utgiften var förstås resan, men lite kul ska man väl ha hemmavid också, så jag köpte även en Tobii Eyetracker 4C att leka med.

Köpte ny nätdel i slutet av december och nu när elräkningen har kommit kan jag glatt rapportera att den är mindre än hälften av föregående månad. Nu var jag visserligen bortrest ett tag men ändå, tänk att en enda energitjuv kan påverka elräkningen så mycket!

-- Max

2 kommentarer:

 1. Hej! Undrar bara om du har några branscher som du inte köper aktier utav, även om siffrorna ser bra ut? T.ex. ser jag i det här inlägget att du nämner Philip Morris, som är inom nikotinbranschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Markus!

   Ja, förutom Philip Morris har jag även Altria och Swedish Match i nikotinbranschen. Andra tveksamma bolag är Kindred och Betsson i dobbelbranschen.

   Ovanstående bolag är tveksamma eftersom deras produkter är skadliga för hälsan.

   Däremot skulle jag inte ha något emot att äga bolag inom försvarsindustrin, eftersom deras produkter är hälsofrämjande (nämligen för att ytterst undvika eller förkorta konflikter, när handhjärtan inte längre fungerar).

   Frågan är var man drar gränsen. Ska man undvika även bolag som levererar till skadliga branscher? Har till exempel NetEnt som levererar till spelbolag. Ska man undvika det också, eller är det ok för att de är ett steg bort från slutkonsumenten?

   Har inte funderat jättemycket över vilket bolag jag väljer av etiska skäl, men jag har svårt att se mig själv äga cannabisbolag. Naturligtvis hävdar många att cannabis är ofarligt och att de som vill ska kunna hålla på och det drabbar ingen etc etc. De som säger så har aldrig sett vad droger har för effekt på en människa, en familj och anhöriga. Samtliga som dör eller skadas av droger har passerat lättare droger först och därefter sökt större kickar. Ingen går direkt på en tung drog, så därför måste inkörsporten vara olaglig.

   Radera