onsdag 11 december 2019

Månadsrapport november 2019

I takt med att svenska bolag skiftar till halvårsutdelningar så börjar november bli en riktigt bra utdelningsmånad. Totalt 46 974 kr inkasserades från bland andra HM, Investor, Kinnevik, Kindred, Apple.Månadens transaktioner:
 • Köpt 115 st HM á 184,86 kr (effekt på årlig utdelning +1120 kr)
 • Sålt 250 st Hemfosa á 116,50 kr (effekt på årlig utdelning -600 kr)
 • Köpt 130 st Vanguard FTSE 100 UCITS ETF á €37,92 (effekt på årlig utdelning +2500 kr)Månadssparandet var 25 000 kr och utgifterna 12 861 kr.

Avanza postade nyligen (återigen!) att ETF:er gör comeback. Det ska dock inte tolkas som att vi äntligen får tillbaks några bra fonder, utan det är fortsatt endast skräpet från Lyxor som går att handla hos Avanza. I och med det går nysparandet fortsatt till Nordnet.

-- Max

4 kommentarer:

 1. Hejsan Herr Max!
  Är en relativ nybörjare på detta med ETF:er men riktigt sugen på att ta in några mer än Xact Högutd som jag äger idag. Gärna samma inriktning på lågvolatila bolag men i andra regioner än Norden.
  Är kund hos Avanza idag vilket ger en mycket begränsad tillgång och valmöjligheter bolagsmässigt..är riktigt nöjd annars.
  Kan du för en idiot förklara vad som gör luxor till skillnad från Vanguard eller ishares till skräp i ETF-valen? (FTSE 100 UCITS ETF exempelvis)
  Är det skillnad på ägandestruktur, utdelning, risk, innehav etc?

  Tack för en oerhört inspirerande blogg

  Mvh Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Thomas!

   Nej, givet att de följer samma index så ska det inte vara någon skillnad och då blir avgiften det viktigaste för att jämföra. Om vi tar specifikt FTSE 100 så kan du hitta andra ETF:er som följer precis samma index för mindre än halva priset jämfört med Lyxor. I andra index kan det skilja ännu mer. De som köper Lyxor betalar alltså ett mycket högre pris för exakt samma innehav jämfört med de som väljer att köpa fonden hos iShares eller HSBC istället.

   Visst, när avgifterna är så låga så har det mindre betydelse, men till slut blir det en principsak. I vilka andra lägen skulle man bara acceptera att betala mer än dubbla priset för att konkurrensen är satt ur spel?

   När det gäller just det där indexet så kunde jag inte heller hitta Lyxors utdelande version, medan de andra bolagen brukar ha två varianter så att man själv kan välja om man vill ha utdelningen i handen eller återinvesterad automatiskt. Själv gillar jag det konkreta i att ta emot utdelningar så jag väljer alltid den varianten. Det är roligt när det trillar in pengar på kontot!

   Radera
 2. Ligger du tung i Kindred? Känns ju rätt stor risk.

  Mvh Roadstar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte jättetungt, drygt en procent av portföljen.

   Radera