onsdag 13 november 2019

Månadsrapport oktober 2019 - passerat 12 MSEK!

Under oktober uppgick utdelningarna till totalt 19 149 kr från bland annat Telia, Tele2, Klövern, Global X Us Preferred ETF, Schwab US Dividend Equity ETF och Coca-Cola. I och med det passeras förra årets utdelningssumma. Bara två månader kvar för att nå årets mål 370 800 kr.En ny milstolpe har bockats av denna månad:

✓ Portföljen har för första gången stängt över 12 miljoner kr (12 152 156 kr vid utgången av oktober)Månadens transaktioner
 • Sålt 525 andelar Avanza Zero (effekt på årlig utdelning -0 kr)
 • Köpt 90 st Vanguard S&P 500 UCITS ETF á 50,218 EUR (effekt på årlig utdelning +790 kr)
 • Köpt 400 st NorthWest Healthcare Properties REIT á 11,90 CAD (effekt på årlig utdelning +2350 kr)
 • Köpt 100 st Sampo Oyj A á 36,88 EUR (effekt på årlig utdelning +2700 kr)
 • Köpt 50 st EPR Properties á 77,34 USD (effekt på årlig utdelning +2190 kr)Månadssparandet var 45 000 kr och utgifterna 10 156 kr.

Nu skiftar jag nysparandet från Avanza till Nordnet ett tag. Har vanligtvis en ängels tålamod, men över 20 månader utan att kunna köpa billiga ETF:er hos Avanza kan få även den bästes tålamod att tryta. Index-ETF:er är basen i mitt sparande, men det känns inte riktigt som Avanza har samma prioritering som jag.

Vi var säkert många som fick upp hoppet när Avanza postade sitt inlägg om att ETF:er kommer tillbaka, där de uttryckligen efterlyser kundernas favorit-ETF:er. Alla som därefter lite försynt bett om en ETF och fått floskeln om att de "ständigt breddar sitt utbud" till svar vet hur frustrerande det är. Avanza har rensat bort tusentals ETF:er. Det är inte att bredda utbudet, det är att smalna av utbudet.

-- Max

8 kommentarer:

 1. Gratulerar, grymt bra jobbat!

  Vad är planerna framöver kring arbete och så nu när du ligger på runt 200% i frihetskvot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, K!

   Nästan 200% frihetskvot stämmer, men det är ju visserligen medan jag för det mesta jobbar och jag har märkt att ledighet är betydligt dyrare. Jag skulle nog ändå säga att portföljen är tillräckligt stor nu och den behöver inte växa mer. Börjar också skifta över lite icke-utdelande till utdelande, dvs jag väljer bort tillväxtmöjlighet och tar förhoppningsvis tryggare utdelning istället.

   I förra veckan hade jag planeringsmöte inför vad mina uppdragsgivare tänker sig hur de kommande åren ska se ut. De pratade lite oväntat om att utöka mitt uppdrag till fler områden. Det var jag inte sugen på utan kontrade istället med att jag vill begränsa mig till bara de här två sakerna som intresserar mig mest och inget utöver det i fortsättningen. Det var helt OK, även om de blev lite förvånade.

   Speciellt nu när det drar ihop sig till lågkonjuktur för IT-konsulter och priserna sjunker så gäller det annars för många programmerare att nappa på allt de kan, men portföljen har givit mig friheten att kunna säga att såhär vill jag ha det, take it or leave it.

   Så jag tar ytterligare ett kliv nu med mindre jobb och samtidigt ska det jobb jag ändå gör vara roligare, möjligen också bättre betalt per timme. Jobbet ÄR faktiskt kul i lagom doser. Om jag ska kunna sluta jobba helt och hållet måste jag hitta någon annan slags utmaning istället.

   Det har gått några år nu sedan jag senast tog på mig något helt nytt uppdrag. Nu är jag mer inne i fasen att avsluta eller lämna ifrån mig arbetsuppgifter. Det tar lite tid dock, eftersom det är långa projekt som jag har accepterat. Det går åt rätt håll i alla fall!

   Radera
 2. Svar
  1. Eller hur? Jag tackar mig själv årgång 2010 som tog ordentligt tag i sparandet!

   Radera
 3. Otrolig resa. Lite nyfiken. När du säger att du tog ordentligt tag i sparande 2010. Hur mycket kunde du spara i månaden? Du fick en ordentlig skjuts i utdelningarna där.
  Själv har jag precis börjat och är någonstans emellan dina år 2009 - 2010. Inspirerande att se din utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det blev ordentlig skjuts där! Mycket av sparandet var större engångsinsättningar, men mot slutet av året började jag med regelbundet sparande 25000 kr/mån.

   Det andra sättet jag tog tag i sparandet på var att i ett helt år skriva upp och kategorisera varenda utgift jag hade, hur liten den än var. Sedan delade jag upp det i 1) det jag måste ha kvar, 2) det jag ville ha kvar och 3) det som var helt onödigt. Den insikten gav många tusenlappar i sparande varje år efter det.

   Radera
 4. Grymt imponerad! Starkt att bygga upp så mycket så fort! Har du bara satsat på utdelning eller även mycket small cap som fått kapitalet att växa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hampus! Har satsat på så stort, brett och billigt som möjligt, med rimlig utdelning. En onormalt hög direktavkastning är ofta ett tecken på att aktien är på väg ner.

   Undviker small cap eftersom stockpicking inte är en av mina styrkor. Om man är superintresserad av börsen och vill lägga mycket tid på analys så kan högre risk säkert vara en genväg till snabbare tillväxt. För mig var det bättre att lägga tiden på att jobba och spara så mycket som möjligt istället.

   Radera