söndag 1 februari 2015

Månadsrapport januari 2015

Dags för en favoritsysselsättning, nämligen att se över mottagna utdelningar. Åtta bolag delade ut totalt 5066 kr i januari. Det mesta kom från svenska preferensaktier som skickade ut sin kvartalsutdelning.Utgifterna i januari stannade på 9583 kr. Det ger en frihetskvot på 52,9 %. Målet för i år är att utdelningarna ska täcka alla mina utgifter. När december har passerat ska det alltså stå minst 100 % i rutan för ackumulerad frihetskvot i tabellen nedan. Är det möjligt? Höjd frihetskvot kan nås antingen genom sänkta utgifter eller höjd utdelning.Några siffror är gråa, vad tusan är det? Det är estimerade siffror givet att utdelningarna helt slutar komma, samtidigt som utgifterna fortsätter i samma takt som snittet av föregående månader. Just nu ser målet ut att vara långt borta men jag räknar med att siffrorna kommer förbättra sig under våren.

Det lyckligaste sparögonblicket i januari var när jag lyckades laga min ljudprojektor och slapp en onödig utgift på 12 000 kr!

-- Max

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag hittade din blogg för första gången idag, och jag måste säga att det har varit mycket trevligt att läsa igenom dina inlägg! Jag hoppas att du fortsätter skriva!

  Jag har två frågor:

  1. Hur mycket sparar du per månad i dagsläget, och hur stor del av din nettolön är det? (Jag tror inte att jag sett detta någonstans på bloggen?)

  2. Om det visar sig att du klarar att leva hela året på dina utdelningar utan större problem, vad är din plan då? Lyxkonsumtion, pension, gå ner i arbetstid, eller bara fortsätta leva som vanligt och fortsätta spara?

  Jag håller tummarna för dig, lycka till!

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade det du såg, Mikael! Lycka till du med!

  1. Har en stående överföring på 25 000 till Avanza och jag gör vad som krävs för att inte bomma det. Sparkvoten skulle jag gärna redovisa för jag tror på "what gets measured will improve", men jag är egenföretagare och "lönen" varierar våldsamt från månad till månad. En gissning är att 60-70 % av årslönen går till sparprojektet.

  2. Det vore skönt att kunna gå ner i arbetstid och det är ju en form av pension. Om du har läst boken The 4 Hour Workweek av Tim Ferriss så förespråkar han att man tar minipensioner genom livet för att t ex göra längre resor. Det vore inte dumt!

  SvaraRadera
 3. Tack för en intressant blogg. Ville bara meddela att jag följer liksom. ;)

  SvaraRadera