söndag 1 februari 2015

MĂ„nadsrapport januari 2015

Dags för en favoritsysselsĂ€ttning, nĂ€mligen att se över mottagna utdelningar. Åtta bolag delade ut totalt 5066 kr i januari. Det mesta kom frĂ„n svenska preferensaktier som skickade ut sin kvartalsutdelning.



Utgifterna i januari stannade pĂ„ 9583 kr. Det ger en frihetskvot pĂ„ 52,9 %. MĂ„let för i Ă„r Ă€r att utdelningarna ska tĂ€cka alla mina utgifter. NĂ€r december har passerat ska det alltsĂ„ stĂ„ minst 100 % i rutan för ackumulerad frihetskvot i tabellen nedan. Är det möjligt? Höjd frihetskvot kan nĂ„s antingen genom sĂ€nkta utgifter eller höjd utdelning.



NÄgra siffror Àr grÄa, vad tusan Àr det? Det Àr estimerade siffror givet att utdelningarna helt slutar komma, samtidigt som utgifterna fortsÀtter i samma takt som snittet av föregÄende mÄnader. Just nu ser mÄlet ut att vara lÄngt borta men jag rÀknar med att siffrorna kommer förbÀttra sig under vÄren.

Det lyckligaste sparögonblicket i januari var nÀr jag lyckades laga min ljudprojektor och slapp en onödig utgift pÄ 12 000 kr!

-- Max

4 kommentarer:

  1. Hej! Jag hittade din blogg för första gÄngen idag, och jag mÄste sÀga att det har varit mycket trevligt att lÀsa igenom dina inlÀgg! Jag hoppas att du fortsÀtter skriva!

    Jag har tvÄ frÄgor:

    1. Hur mycket sparar du per mÄnad i dagslÀget, och hur stor del av din nettolön Àr det? (Jag tror inte att jag sett detta nÄgonstans pÄ bloggen?)

    2. Om det visar sig att du klarar att leva hela Äret pÄ dina utdelningar utan större problem, vad Àr din plan dÄ? Lyxkonsumtion, pension, gÄ ner i arbetstid, eller bara fortsÀtta leva som vanligt och fortsÀtta spara?

    Jag hÄller tummarna för dig, lycka till!

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade det du sÄg, Mikael! Lycka till du med!

    1. Har en stÄende överföring pÄ 25 000 till Avanza och jag gör vad som krÀvs för att inte bomma det. Sparkvoten skulle jag gÀrna redovisa för jag tror pÄ "what gets measured will improve", men jag Àr egenföretagare och "lönen" varierar vÄldsamt frÄn mÄnad till mÄnad. En gissning Àr att 60-70 % av Ärslönen gÄr till sparprojektet.

    2. Det vore skönt att kunna gÄ ner i arbetstid och det Àr ju en form av pension. Om du har lÀst boken The 4 Hour Workweek av Tim Ferriss sÄ föresprÄkar han att man tar minipensioner genom livet för att t ex göra lÀngre resor. Det vore inte dumt!

    SvaraRadera
  3. Tack för en intressant blogg. Ville bara meddela att jag följer liksom. ;)

    SvaraRadera