måndag 11 maj 2015

Utvärdering köpråd

Hur har det gått för en tidnings köpråd? Min förutfattade mening angående köpråd är att de sällan är bättre än slumpen. En syn som jag delar med ett antal nobelpristagare. Men stämmer det? Långt ifrån alla som ger köpråd publicerar (av förklarliga skäl) uppföljningar, men vissa hedersamma gör det. Tack vare det går det att följa upp och se om teorin stämmer överens med verkligheten.

Denna gång gäller det perioden november-april. Hälften av innehaven har gått bättre än index och hälften sämre. Sammanvägt har portföljen presterat sämre än index.Den minnesgoda läsaren kommer ihåg att en tidning har slagit index de två senaste perioderna enbart tack vare innehavet i Axis, som rusade efter ett uppköpsbud i februari. Men i denna mätperiod finns Axis inte längre kvar i portföljen, så den investerare som faktiskt har uppdaterat sin portfölj varje månad efter modellportföljen har alltså inte tagit del av den överavkastningen. Aj då!

Den som endast nyinvesterar varje månad enligt köpråden har dock fortfarande kunnat slå index vissa mätperioder, så jag drar inte av några poäng för det. Så här långt i uppföljningen är ställningen två resultat bättre än index och två sämre.

-- Max

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar