Bloggare som Xperimentinvest och Petrusko ligger båda mycket tungt i preffar och håller förtjänstfullt reda på aktuell avkastning och framförallt inlösenkurs. Ingen vill ju bli tvångsinlöst till ett lägre pris än man köpte aktien för.
Här tänkte jag dock titta på en annan risk, nämligen ränteläget. Jag skrev i förra inlägget att preffarna kommer sjunka i värde när räntan går upp igen. Varför skulle de sjunka, kan man fråga sig - preffarna kommer ju fortsätta dela ut samma summa? Javisst, men direktavkastning är värt olika mycket beroende på vad den riskfria räntan är. Om den riskfria räntan går upp så kommer investerarkollektivet kräva motsvarande högre avkastning för att äga preffar. Riskpremien utgörs av skillnaden mellan den riskfria räntan och preffarnas direktavkastning.
För att ta ett konkret exempel så kan vi ta Corem Pref som just nu handlas för 193,50 kr och delar ut 10 kr per år. Det ger 5,2 % i direktavkastning. Som riskfri ränta kan vi ta svensk 10-årsränta som just nu är 0,7 % (något avrundat). Skillnaden är 4,5 procentenheter. Investerarkollektivet har alltså just nu enats om en premie om 4,5 procentenheter för att ta risken att investera i Corem Pref.
Självklart kommer riskpremiekravet variera från tid till annan och beroende på vad det finns för andra investeringsmöjligheter, men för att ta räkneexemplet vidare så antar vi att kravet inte ändras.
Säg att räntan stiger till 6 % som vi hade för 15 år sedan. Självklart skulle ingen köpa Corem Pref och få 5,2 % när man riskfritt kan få 6 %. Aktien måste bli helt värdelös eller? Nej, det som händer är att priset justerar sig för att återigen etablera riskpremien om 4,5 %. Det skulle alltså krävas en direktavkastning om 6 % + 4,5 % = 10,5 %. Med 10 kr i utdelning motsvarar det ett aktiepris på 10 kr/10,5 % = 95 kr. Alltså ett ras på nästan 100 kr jämfört med dagens pris. Det motsvarar 10 års erhållen utdelning. Inte så kul.
Nu finns det väl ingen som tror att räntan går upp till 6 % i närtid, men att den ökar 1 eller 2 procentenheter är knappast omöjligt, eller hur? Vi säger att riskfria räntan ökar 2 procentenheter till 2,7 %. Då krävs att Corem Pref ger 2,7 % + 4,5 % = 7,2 %. Priset sjunker till 10 kr/7,2 % = 139 kr. Ett tapp på 55 kr, motsvarande över 5 års erhållen utdelning.
Man kan alltså snabbt tappa den vinst man har gjort på preffarna om man inte är snabb att sälja när räntan börjar gå upp. Så till den stora frågan, när går räntan upp då? Det är ingen som vet. Själv sålde jag just Corem Pref för två år sedan för att "räntan kan knappast bli lägre". Sedan dess har Corem Pref varit den pref som ökat mest i pris. Aj då.
Med det sagt så köper jag inte Corem Pref idag, eftersom "räntan kan knappast sjunka mer nu"!
-- Max
Bra varning för vad risken med preferensaktier (preffar) är. Det verkar vara många som ser dem nästan som ett bankkonto. Om man väljer att se det som att man binder sina pengar till 5% ränta för evigt och tycker det är en schysst deal så är det väl ok, men jag är rädd för att alla inte tänkt igenom riskerna.
SvaraRaderaKan ju nämna ordet "inflation" också för att skrämmas lite till.
Helt sant! Evighetslånga innehav när utdelningen ligger fast blir inte så lyckat när inflationen återgår till det normala.
SvaraRaderaBra inlägg. Håller med dig om risken med preffar vid en högre ränta. Det finns också en annan stor risk med preffar: det finns nästan bara en nedsida, knappt någon uppsida. Om ett företag går i konkurs, får slut på pengar eller liknande så kommer en pref eller företagsobligation också bli värdelös. Det finns ett känt exempel från åren efter kraschen 2000 där flera stora pensionsbolag förlorade hela sina investeringar i företagsobligationer. Detsamma hände igen vid finanskrisen. Med tanke på att fastighetsbolag är extremt upphaussade i dagsläget så finns det stor risk för att deras preffar kan bli värdelösa. Då kanske det inte var så kul längre att få några procent högre ränta på dessa.
SvaraRaderaVäldigt intressant läsning! Hur ser du på högutdelande amerikanska/kanadensiska fastighets-REIT'ar, ser du samma problematik som i preffar där? Är det något du är intresserad av att investera i?
SvaraRaderaJag tänker att på något vis bör ju hela fastighetssektorn vara korrelerad till inversen av räntan, om räntan stiger, så sjunker fastighetspriserna givet samma avkastningskrav. Å andra sidan bör ju en stigande ränta indikera en god marknad och därmed möjligtvis högre intäkter på uthyrningen vid omförhandlingar av kontrakt.
/H
Nja, det är inte riktigt samma tydliga problematik i REITar va? Vet att vissa skriver om dem som fixed income, men vad jag vet så varierar utdelningen beroende på vinsten i bolaget till skillnad från en pref. Det borde alltså bli som ett slags mellanting mellan pref och vanlig aktie, eller hur?
SvaraRaderaLäser på wikipedia att REIT måste dela ut minst 90 % av vinsten, så om intäkterna stiger i goda tider (och som du säger kanske sammanfaller med högre ränta) så ökar ju även utdelningen till andelsägarna. Sett ur det perspektivet tror jag att värderingen av REITar följer övriga fastighetsaktier. Sen finns det förstås likheter med preffar också. Man äger sannolikt en REIT för att få utdelning och om riskfria räntan är hög så kommer man att kräva ännu högre utdelning (och därmed lägre pris) för att äga en REIT så på det viset beter den sig som en pref också.
Väldigt intressant läsning !
SvaraRaderaMen inlösen för corem preffar 250kr som kan lösas in när som helst och kursen idag runt 140kr är det inte köp läge nu...?
Vet inte, men det är ju onekligen mer attraktivt nu när aktien har tappat 50 kr sedan inlägget skrevs.
Radera