tisdag 17 november 2015

Gillar spridda utdelningar

Var ute efter exponering mot migrantsituationen och då specifikt att öka i ett byggbolag. Daniel påminner om att NCC delar ut två gånger per år, så NCC fick det bli.
 • NCC B för 27 779 kr köpt idag (effekt på årlig utdelning +1200 kr)

Att sprida ut utdelningarna över året borde fler bolag ta efter. Jag köper inga argument för varför man ska få utdelningen som en klumpsumma. Att sprida ut utdelningen ger bättre kassaflöde både för mig och för bolaget och gynnar långsiktigt, kontinuerligt ägande.

Tror även att utdelningen kan vara högre. Om bolaget delar upp utdelningen på två tillfällen så har andra halvan hunnit förränta sig minst ett halvår och bolaget har därmed råd att dela ut lite extra. Då kanske någon säger att de vill ha pengarna på en gång för att de är skickligare på att förränta pengarna än bolaget. Om det verkligen är sant så bör man naturligtvis sälja av bolaget helt och hållet istället.

Dessutom innebär spridda tillfällen mindre kurspåverkan, så det borde vara särskilt viktigt för högutdelare. Hur många gånger har man inte facepalmat när man ser en "teknisk analytiker" säga att de kunde förutse kursfall i exempelvis Tele2, när fallet i själva verket beror på att utdelningen har avskiljts? Och när folk dessutom agerar på det och hasplar ur sig saker som att "stödet i trendkanalen har brutits" osv och säljer av så blir kurspåverkan bara än större.

-- Max

3 kommentarer:

 1. Håller helt med! Fortsätt med dina inlägg:)

  SvaraRadera
 2. Man ska inte underskatta trenden i stödkanalen! Eller stödet i trendkanalen, eller kanalen i trendstödet! (Jag skrev visst "kanelen" först men jag har rättat det för lite seriös måste man vara).

  Teknisk analys är intressant, men jag tror inte på det som långsiktigt verktyg. Teknisk analys försöker fånga upp underliggande trender genom att studera siffror, utan att egentligen behöva förstå de underliggande trenderna, och jag tror det är farligt. Gör man affärer utan att veta varför affären är en bra idé så kan man trampa i klaveret på riktigt.

  Jag har haft aktier i NCC sedan 2011 och än så länge kan jag inte vara annat än nöjd. Jag kan bara hoppas att jag är lika nöjd om ett decennium. De får se till att bygga mycket och bra så blir vi alla glada.

  SvaraRadera
 3. Får erkänna att jag har ett antal böcker om TA! Som ingenjör vill man ju så gärna att det ska fungera och självklart har man drömt om att bygga upp ett automatiskt trejdingsystem. Sedan är det ju så många som tror på det så det blir lite av en självuppfyllande profetia ibland. Men för mig funkar det i alla fall inte.

  Tror att många som säger att TA funkar för dem i själva verket drar nytta av sin långa erfarenhet för att undermedvetet välja vilka signaler de ska agera på. De har redan en idé och med TA kan man alltid hitta en indikator som bekräftar hur man än tror att det ska gå.

  SvaraRadera