tisdag 10 november 2015

Månadsrapport oktober 2015 - upp en årslön

Oktober blev helt otippat min bästa månad hittills sett till ökning av marknadsvärdet. Uppgången är mer än min årslön netto. Det här med ränta på ränta är en bra grej.


Myntets baksida är förstås att det blir dyrare att köpa utdelning! November har å andra sidan inte börjat lika optimistiskt så det kanske ordnar sig med det ändå.

Under månaden har totalt 9704 kr mottagits i utdelning från preferensaktier som Klövern, Sagax och Fast Balder, amerikanska bolag som Coca Cola, Altria med flera samt mina favoritindexfonder Vanguard VGK och VTI.

Vanguard VGK (europaindexfond) har nu letat sig upp på plats nr 2 över de papper som givit mig mest utdelning i år (HM är som sig bör ohotad etta, långt före klungan).Månadskostnaderna uppgick till 15 059 kr, näst sämst för året. Flygresor, kvartalselräkning och framförallt nya vinterdäck gjorde sitt för att dra upp utgifterna långt över snittet.

Att inte byta ut de utslitna däcken vore dock inte bara snålt utan dumsnålt. Vi sparsamma har inga problem att lägga pengar på det vi behöver, det är bara det att man noggrant vill jämföra priser så att man gör en bra affär. En snål person bryr sig bara om priset eller vill helst undvika att betala (gärna på någon annans bekostnad - kommer ni ihåg femmans Superspararna?). En sparsam person fokuserar på värdet och nyttan. Medan en snål person skulle köra 20 minuter för att spara några ören på bensinen så skulle en sparsam person inse att tidsförlusten inte motsvarar värdet.

 


Månadens utdelningar resulterade i ett rejält kliv närmare målet om 170 000 kr i utdelning för 2015. När jag tittar på Avanzas utdelningsprognos återstår dock bara 338 kr för resten av året. Prognosen innehåller ju som bekant bara svenska aktier, så jag får hoppas att några amerikanska bolag skarvar till det sista som behövs.

-- Max

3 kommentarer:

 1. Bra jobbat och tack för uppdateringen, fortsätt inspirera oss!

  SvaraRadera
 2. Hur fungerar Vanguards utdelningar? tycker att dom verkar väldigt ojämna?
  tex Vanguard VGK 87,9 cent i juni och 22,5 nu i sept.
  Dessutom verkar årets utdelningar lägre än förra årets.

  Har bolagen sänkt utdelningen?

  SvaraRadera
 3. @K Tack för att du tittade in!

  @18:12 Håller med om att det är ojämnt från kvartal till kvartal. Verkar som den största utdelningen brukar komma i juni och sedan tre lite mindre resten av året. Som du är inne på så styrs ju fondens utdelning av hur mycket bolagen har delat ut. Kan hända att bolagen sänkt eller så var 2014 ett ovanligt bra år med extrautdelningar.

  SvaraRadera