torsdag 4 maj 2017

Månadsrapport april 2017

Hemma och sitter av en förkylning. Är det inte märkligt att varje gång man blir riktigt förkyld så känns det som den värsta man någonsin haft? Läsarna som själva är förkylda känner igen sig. Övriga undrar varför man sjåpar sig över lite snuva. De glömmer den sprängande huvudvärken och att vara så tjock i halsen och täppt i näsan så det känns som man inte kan andas. Det är belagt att män lider mer och ju mindre östrogen man har, desto mer lider man av virusinfektioner. Så att ägna 100+ ord till att gnälla om en förkylning på en anonym blogg är i själva verket väldigt manligt.

Utdelningarna under april uppgick till 60 513 kr från Volvo, Öresund, Creades, Bilia, Fortum, Telia, Skanska, Handelsbanken, Swedbank med flera (27 bolag totalt).





Månadens transaktioner:
  • Köpt Spiltan Aktiefond Investmentbolag för 15 000 kr (effekt på årlig utdelning +0 kr)
  • Köpt 5000 st Klövern A á 9,17 kr (effekt på årlig utdelning +2000 kr)



Månadssparandet var 35 000 kr. Utgifterna stannade på beskedliga 9 465 kr.

Hm, vad ska jag fira för milstolpe den här gången? Portföljvärde, utdelning per månad, ackumulerad utdelning; nej, inget nytt pers någonstans...

Ah, här har vi en som jag inte brukar redovisa. Snittutdelning per månad över rullande 12 månader har för första gången nått över 20 000 kr. Den har stuckit upp till 21 099 kr faktiskt, vilket motsvarar en månadslön om 27 100 kr. Medianinkomsten för Stockholm är ca 25 000 kr/mån enligt Ekonomifakta, så jag hamnar strax över det alltså. Utan att jobba en timme. Tänk vad 10 års envist sparande kan göra!

-- Max

21 kommentarer:

  1. Oj, såg att jag skrivit fel. Både portföljvärde och ackumulerad utdelning har faktiskt nått nya personliga rekord. (Speciellt ack utdelning är ju en icke-avtagande funktion, så det vore konstigt om det inte gjorde det.) Det jag menade att säga var att de inte nått någon särskild symbolisk summa som är värd att uppmärksamma!

    SvaraRadera
  2. Hallå Max Utdelning!

    Har du testat Enzymatikas ColdZyme (förkyldningsprodukt som finns på apoteket)? Riktigt bra produkt enligt mig, räddat mig många gånger. Spännande aktie också om man gillar att investera i pharma...

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig provat, men det ska jag lätt göra. Tack för tipset!! Ser att de har nedsatt pris på Apotea nu.

      Radera
  3. Att inleda inlägg med att beskriva sin höga testosteronhalt samt hur man inkassera 60 000kr föregående månad kan inte gå fel, bra inlägg! =)
    Häftigt och inspirerade att du får ut löpande utdelningar motsvarande en lön på 27 000kr, blir ännu mer motiverad att spara vidare.

    / Framtida rikedom

    SvaraRadera
  4. Härligt med återkommande rekord :P

    Tolkar jag dig rätt om du, de senaste 12 månaderna, har haft en frihetskvot på som lägst 129,1 % med enbart utdelningarna och att du i tillägg har en del investerat i fonder som inte ger utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man måste hitta något att fira. :)

      Helt rätt tolkat. Frihetskvoten rullande 12 månader är summan av utdelningar senaste 12 månader dividerat med summan av utgifter under samma period. Känns bättre att räkna så eftersom det blir så hattigt om man tar månad för månad. Så allt över 100% innebär att utdelningarna täcker samtliga utgifter, och där planerar jag att stanna kvar!

      Gillar Vanguard-fonderna som ju har kvartalsutdelning, men 12-13 % av portföljen ligger i Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Hoppas att svenska fonder en vacker dag återgår till utdelning!

      Radera
  5. Hej Max
    Bygger du kassa just nu för din utd + månadsspar överstiger ju dina månads köp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag försöker köpa för samma summa varje månad, men eftersom utdelningarna är så ojämnt fördelade över året så blir det vissa månader där kassan byggs på. Resten av året köper jag istället för något över tillgängligt kassaflöde så att kassan sjunker.

      Radera
  6. Max! Vilka härliga siffror! Har försökt att hitta något om din "starting point"? Alltså hur mycket kapital började du med när du på alvar valde att investera på börsen? Du skriver att det tog dig tio år hit? Hur mycket var ditt månadssparande de första fem åren? I snitt typ?

    Med vänlig hälsning,

    Atlas Investo

    PS har precis överlevt en sådan förkylning som du beskrev i början...men det var knappt!DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den här förkylningen var ju rent djävulsk! :D

      Svårt att säga när man egentligen började på allvar! Har haft flera starting points och alla var lika allvarliga med tanke på att jag varje gång investerade allt jag hade. Start #1 med 10k i kapital och #2 med 100k i lånat(!) kapital slutade i tårar och skulder när IT-bubblan slog till.

      Därefter höll jag mig borta från börsen i flera år. Började spara seriöst på börsen igen 2010 egentligen, men under de två åren före dess hade jag ett planlöst sparande om i snitt 11k/mån.

      Under 2010 bestämde jag mig för att det trots allt är börsen som gäller för mitt sparande. Vid det här laget var den tidigare skulden betald och jag hade precis hunnit samla ihop min första miljon på bankkontot. Jag överförde allt jag ägde till Avanza i klumpsummor under 2010. Från 2011 och framåt har jag haft ett regelbundet sparande om minst 25k/mån upp till nuvarande 35k/mån.

      Med sparande så menar jag i den här bloggen alltså endast det jag överför utifrån till Avanza för att investeras. Sedan 2010 stämmer det också bra, eftersom jag inte har något annat sparande (förutom buffertkonton förstås).

      Radera
  7. Imponerande sparande, beror ju såklart på vad man tjänar i månaden. Får man fråga om din lön?

    Motiverande och bra blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar det! Är egenföretagare så "lönen" varierar. Det jag redovisar här varje månad som sparande + utgifter ligger precis på gränsen för vad jag kan plocka ut i snitt.

      Radera
  8. Hur resonerar du om att investera via ditt företag eller plocka ut mer i lön och investera privat?

    Om man investerar företagets pengar så skattar jag ju inte bort en del innan det hamnar i aktier så i runda slängar kan jag investera 30% mer.

    Hur ser du på detta?

    För/Nackdelar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra och intressant fråga.

      Rent matematiskt så är det ingen skillnad alls. Om du tjänar x (till exempel 400 000 kr) som växer med y (till exempel 1,5, dvs ökar med 50 %) så blir det ingen skillnad om du skattar 30 % före eller efter värdeökningen. x*0,7*y är samma sak som y*x*0,7.

      Men nu finns det andra viktiga aspekter som påverkar än det rent matematiska.

      Låt säga att istället för att ta ut lön så låter du pengarna stå kvar i ditt aktiebolag. I och med att du inte betalar skatt så avsäger du dig de sociala förmåner som lönen hade givit dig i form av SGI, föräldrapenning, pensionsrätt etc. I gengäld har du mer att investera i bolaget. Nu kan tre saker hända.

      1) Investeringen inom bolaget går back. Du förlorar både sociala förmåner och pengarna.

      2) Investeringen står stilla. Du förlorar sociala förmåner, men kan plocka ut pengarna senare (med vad det innebär om förlorad ränta på ränta på din pension under tiden). Beroende på lönenivå vid uttaget så betalar du minst samma eller högre skatt när pengarna tas ut.

      3) Investeringen går bra. Beroende på hur bra så betalar du minst samma procentsats i skatt eller högre när du tar ut pengarna i form av lön. Det spelar alltså ingen roll att det rör sig om mer pengar eftersom det bara innebär att du får betala motsvarande större summa i skatt. Du kan också låta pengarna stå kvar i bolaget och pytsa ut en mindre summa som utdelning varje år, men utdelning ger inga sociala förmåner. Om du istället hade betalat ut dem som lön från början så hade pengarna kunnat växa inom en ISK eller KF till (just nu åtminstone) mycket låg skatt och där uttag är skattefria.

      Så det kanske lyser igenom att jag inte ser någon poäng att spara i bolaget för den del av lönen där marginalskatten är 30 %. :)

      Däremot är det mycket vanligt att småföretagare behåller de pengar som hade utsatts för 50+ % marginalskatt om det togs ut som lön. Strax över gränsen för statlig skatt får man inga fler sociala förmåner, trots skyhögt högre marginalskatt. Därför är det sunt att låta den summan stå kvar inom bolaget och investeras så gott man kan och ta ut som utdelning.

      Här kan du läsa om gränsbeloppen ur socialförsäkringssynpunkt.

      Radera
    2. Jag tar idag en lön som jag enkelt kan leva på, brukar plocka ut 20 000:-, det är inte särskilt mycket men jag får ta del av de sociala förmånerna, det finns utrymme för mer, vill dock inte ta så mycket så jag får betala statlig skatt. Det ger mig en frihet som är riktigt skön och tillfredsställande att se pengarna växa på bolagens konton. Kommer börja ta utdelning på sikt också.

      Finns det andra investeringar via bolaget men kan göra som är förmånligt? Jag har som ett test lånat ut en summa till Lendify som är ett intressant alternativ. Är även intresserad av fastigheter m.m.

      Det bästa vore ju att peta upp sin lön lite och spara mer. Tyvärr kan jag inte komma upp i din summa med 2 barn , fru och hus. Är inte så sparsam heller utan köper gärna lunch ute och göttar mig en del ;)

      Tack för ditt svar.

      Radera
    3. Har funderat lite. Om jag tar max lön för statlig skatt och investerar överskott i bolagen på börsen via bolagen i KF. Då har jag ju 30% mer likvidet att investera och således får jag ju utdelning på 30% mer. Utdelningarna kan jag ju återinvestera eller plocka ut i utdelning en gång per år till 20% skatt.

      Det måste väl vara smartare eller är jag ute å cyklar?

      Radera
    4. Visst, Lendify och liknande är intressant, men jag håller mig borta. Förlorade en slant i Trustbuddy-pannkakan så jag känner inte att det är värt tiden och risken med liknande äventyr. Satsar på god nattsömn istället! Fastigheter har jag inte börjat undersöka än, eftersom mitt bolag inte har i närheten av det kapital som krävs. :)

      KF är ett bra sätt att investera överskottet och Lundaluppen använder KF för sitt sparande i AB.

      Tänk på att det är vinsten du investerar, så pengarna har redan utsatts för 22 % bolagsskatt. Först 22 % bolagsskatt och sedan 20 % igen vid utdelning ger 37,6 % effektiv skatt. Utdelning är det bästa sättet att plocka ut pengar ur sitt bolag, men det gör ingen skillnad om du tar ut nu och investerar privat i ISK eller väntar och tar ut senare. Se diagram som visar att resultatet är identiskt.

      Om investeringarna skulle gå oerhört bra så hade det varit bättre att ha det i ISK från början, eftersom det årliga schablonbeloppet för förmånlig utdelning till 20 % i AB är begränsat (och där socialistregimen just nu har förslag om kraftiga försämringar). Om investeringarna i bolaget går väldigt bra slår man i taket för schablonbeloppet och får antingen skatta mer, eller vänta till senare år med att dela ut. Hade pengarna vuxit i en privat ISK istället hade det inte varit något problem. Dock måste det vara ett väldigt angenämt "problem" att ha. :)

      Radera
    5. Jag gör som följer i mitt AB:

      1) Maxar löneuttag upp till max SGI - sparar ca 60% av nettolönen.

      2) Lyfter max utdelning enligt huvudprincipen (kommer försämras 2018). Går till löpande kostnader och överskott till nöje.

      3) Resterande vinst i bolaget går en del till direktpension utan försäkring och all övrig vinst in i bolagsägd kapitalförsäkring med utdelningspapper.

      Med vänlig hälsning,
      Skägget

      Radera
    6. Låter som en optimal plan, Skägget!

      Varje år skjuter jag upp uppgiften "ta tag i direktpension" ytterligare ett år i todo-listan. Har bara kommit så långt att jag skapat ett konto hos Avanza (en vanlig aktiedepå) och döpt den till Direktpension. :) Hur gjorde du med avtalen för pensionsutfästelse och pantförskrivning? Hittat någon bra mall eller tog du juridisk hjälp?

      Antar att du också har direktpensionen i vanlig depå med fonder som ej delar ut och att du använder KF för utdelande bolag?

      Angående försämringarna för 3:12 så antar jag att i år blir sista gången att dela ut enligt de nuvarande reglerna. Tidslinjen blir ju att fritt eget kapital för 2016 kan beslutas om utdelning nu på årsstämman 2017 och delas ut i år, för att sedan deklareras på K10-blankett och skattas för privat vid deklarationen 2018. Nya regler kan införas i januari 2018 om det vill sig illa, men skatt kan ju knappast påföras retroaktivt, så utdelningen som betalas ut i år ska inte påverkas.

      Däremot nästa utdelning (dvs för nuvarande räkenskapsår 2017) som beslutas om vid stämman 2018 kan ju vara enligt de nya, kraftigt försämrade reglerna, om de införs i januari. Om det stämmer så innebär det att man ska dela ut maximalt i år (upp till gränsen för sparat utdelningsutrymme), för sedan är chansen borta. Tolkar du tidslinjen likadant?

      Radera
    7. Jag tog den enkla vägen med juridisk hjälp vad gäller pensionsutfästelse och pantförskrivning. En engångskostnad men med livslång support som ingår. Har mycket riktigt direktpensionsparandet i vanlig depå med fonder och KF:n för utdelande bolag.

      Uppfattar tidslinjen precis som du. Verkar som om schablonbeloppet kommer vara oförändrat men med 25% skatt istället för 20%. Huvudregeln försämras dock kraftigt som det ser ut.

      /Skägget

      Radera