torsdag 13 december 2018

Månadsrapport november 2018

November har blivit en riktigt bra utdelningsmånad nu när HM delar ut även på hösten. Även Investor, Apple, Akelius, NCC och andra har bidragit med en slant. Totalt har 31 192 kr inkasserats.

Denna månad nåddes en ny milstolpe och tyvärr av det negativa slaget.

Första nedgångssekvensen (drawdown) över en miljon kr


Månadens transaktioner
 • Köpt 25 st NVIDIA á 147,62 USD (effekt på årlig utdelning +0 kr)
 • Köpt 200 st HM á 154,50 kr (effekt på årlig utdelning +1950 kr)
 • Köpt 57 st Dustin Group á 63 kr i nyemission (effekt på årlig utdelning  +155 kr)

Köpte HM efter utdelningen. Kan vara en slump, men jag noterade att Stefan Persson gjorde likadant.Månadsutgifterna var 18 347 kr och månadssparandet var 55 000 kr.

Såg ni TV4-Nyheterna tidigare ikväll angående att indexfonder (som förväntat!) krossar aktivt förvaltade fonder? Fondbolagens VD Fredrik Nordström försökte fåfängt gå i försvar och berättade att det minsann fanns 55 fonder i systemet som slagit AP7 Såfa, så AP7 Såfa presterar alltså inte allra bäst. Typ som om någon påstått det? Självklart existerar fonder som slår index, men det som är chockerande uselt är att av 814 fonder i PPM så är det alltså enligt Fondbolagens egen företrädare endast 55 fonder som har slagit den största indexfonden. Chansen att pricka in en bättre fond är alltså inte ens 7%. Risken att pricka fel är 93%. Dessutom skiftar naturligtvis vilka fonder som slår index varje år, vilket gör det till en ännu sämre idé att försöka gissa.


Väljer man AP7 Såfa så kommer man aldrig någonsin att hamna i topp i avkastning, men man kommer år efter år att hamna bland de allra bästa, vilket precis som Riksrevisionen visar är enormt lönsamt.

-- Max

6 kommentarer:

 1. Under vilken tidrymd hade 7% av fonderna varit bättre än en passivt förvaltad fond? Andelen brukar sjunka snabbt över tiden. I Sverige har vi Didner och Gerges aktiefond som stuckit ut men nu har även den tagit en hård smäll.

  SvaraRadera
 2. Japp, Bogle har ju visat att över tid så går andelen aktivt förvaltade fonder som slår index mot noll. Inslaget från ekonominyheterna kräver inloggning https://www.tv4play.se/program/ekonomi/11957307, men jag har för mig att han sa senaste 5 åren.

  En vanlig förklaring till varför aktivt förvaltade fonder underpresterar är avgifterna, så det är extra anmärkningsvärt att resultatet är så dåligt i PPM där avgifterna är kraftigt rabatterade.

  SvaraRadera
 3. Undrar om man kan se din portfölj? I så fall var? Hittade inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man inte tyvärr, men den är inte så värst spännande ändå. Gillar indexfonder, large cap och investmentbolag.

   Radera
 4. Hej Max,

  Nvidia ger utdelning. (Eller finns det en anledning varför du skriver +0kr effekt?)

  https://www.nasdaq.com/symbol/nvda/dividend-history

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det hade jag helt missat!

   Då borde det stå +140 kr effekt på årlig utdelning. Alla bäckar små! :)

   Radera