måndag 11 mars 2019

Månadsrapport februari 2019

Februari är en risig utdelningsmånad för mig, men jag inkasserade i alla fall 5318 kr från bland andra Apple, Akelius och Global X Us Preferred ETF.
Månadens transaktioner
 • Köpt 300 st SEB A á 95,52 kr (effekt på årlig utdelning +1800 kr)
 • Köpt 300 st Swedbank A á 185,02 kr (effekt på årlig utdelning +4260 kr)
Att köpa bank, och särskilt Swedbank, i mitten av februari visade sig strax
efteråt vara dålig tajming. Ibland blir det så.
Månadssparandet var 55 000 kr. Utgifterna var 14 769 kr.

Tycker jag jobbar på bra med att öka utgifterna och det är sällan man ser de där <10 kkr-månaderna längre. Bytte ut min 5 år gamla Paperwhite mot en Kindle Oasis. På alla mina tidigare läsplattor har det varit en tydlig fördröjning när man byter sida, men den här nya byter så snabbt så att under tiden jag flyttat blicken från botten till toppen så visas redan nästa sida. Bokstavligt talat snabbt som ögat alltså.

Lämnat in deklaration och årsredovisning för aktiebolaget. Ingen utdelning i år - snålt jävla bolag.

OK tillbaks till Warframe, nya veckouppdrag i Nightwave måste rivas av!

-- Max

2 kommentarer:

 1. Hej

  Lite frågor.
  Ser att du klarar att spara väldigt mycket varje månad. Är det mest utdelningar eller lön som går in på sparandet?
  Finns det någonstans där du visar hela din portfölj? vad du har för aktier, hur många, vilka som delar ut när och hur mycket?
  Riktigt inspirerande ändå att du kommit så långt som du gjort på en så kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som räknas som sparande är en väldigt intressant fråga tycker jag! Där känns det som man verkligen behöver utveckla sina tankar för att relatera vinst, utdelning, sparande, uttag, inkomst mm.

   Jag menar att sparande är pengar som kommer utifrån och som är avsett för att investera på lång sikt. Särskilt viktigt är också att äkta sparande ökar värdet av portföljen, vilket utdelningar inte gör. Utdelningar är bara en omfördelning av behållningen inom sparandet. Om man har 100 000 kr i aktier och får 5000 kr i utdelning så minskar värdet av aktierna lika mycket, så nettoeffekten är noll: portföljvärdet är fortfarande 100 000 kr. Jag vet att det finns många som gärna räknar in utdelningar i sin sparkvot, men då tror jag att man bara lurar sig själv. Att ta ut 5000 kr i utdelning och sätta in dem igen betyder inte att man har "sparat" 5000 kr, man har bara flyttat runt pengar.

   Sparandet som jag redovisar är alltså endast inkomst utifrån som jag sätter in på Avanza för att investera. Utdelningar räknas inte som sparande. Inte ens buffertsparande utanför börsen räknas som sparande enligt definitionen jag går efter här på bloggen.

   Däremot när jag redovisar frihetskvot så föreställer jag mig ju faktiskt utdelningen som en inkomst att leva på, men det är en förenkling bara för att kunna jämföra något konkret. Förutsatt att jag investerat i rätt bolag som under ett år klarar av att arbeta upp en vinst motsvarande minst utdelningen så stämmer också förenklingen ganska bra med verkligheten.

   Har ingen portföljredovisnning, men jag gillar att köpa indexfonder, large-cap och investmentbolag.

   Radera