Jag skrev på kontraktet för att köpa huset i februari. Sedan var det dags att sätta igång att sälja lägenheten. Om du är sugen på att inte ha någon energi över till något annat så kan jag rekommendera att försöka sälja en bostad under en pandemi. Visst det går såklart att sälja, men inte till ett pris som jag tycker är acceptabelt. Det finns ingen hejd på skambuden och flera kommer från personer som inte ens varit och tittat på lägenheten. Det är egentligen en helt rimlig strategi nu, inte slösa tid på att springa på visningar utan istället ringa runt och lägga underbud på massa lägenheter. Något av buden kommer antagligen gå igenom. Köparna vet att de får bättre pris ju längre de väntar och hade jag varit köpare hade jag också avvaktat just nu.
Samtidigt är det så att när allting sjunker i pris så gynnas de som tänkt byta upp sig. Det spelar ju ingen roll om ens trea har tappat i värde när villan har sjunkit ännu mer. Om man både säljer och köper efter raset så är det bara positivt. Ännu bättre är det för de som hann sälja i februari och ska köpa nytt nu.
De som sitter i rävsaxen är de som köpte innan raset och ska sälja efter. Sådana som jag alltså... Nåja, vad kan man göra. Det är precis som Marlo säger i The Wire, "You want it to be one way. But it's the other way" (där har vi en riktig life lesson).
I februari-april har 61 732 kr tagits emot i form av utdelningar. Motsvarande period förra året var 166 003 kr. Nu när de bra månaderna förra året faller ur R12 så dippar frihetskvoten rejält. Inställda utdelningar märks tydligt.
Transaktioner i februari-april
- Sålt alla andelar i Avanza Zero, slutlikvid 799 211 kr
- Sålt alla andelar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag, slutlikvid 185 246 kr
- Sålt 20 Tesla á USD 741,36
- Sålt 250 Intel á USD 65,71
- Sålt 525 Amhult 2 B á 88,87 kr
- Sålt diverse andra mindre poster i bolag med låg eller ingen utdelning
- Köpt 100 st Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD á EUR 47,43
- Köpt 49 st Volati Pref á 600 kr
Försäljningarna gjordes innan den stora rutschkanan började i februari, men naturligtvis inte tack vare någon särskild fingertoppskänsla gällande covid-19, utan helt enkelt bara för att pengarna behövdes till handpenningen för huset.
I vanliga fall hade de här nedgångarna inte bekymrat mig så mycket, utan jag hade glatt fortsatt med min strategi med regelbundna köp och tackat för reapriserna. Det har kliat rejält i köpfingrarna och särskilt i mars, men det har blivit blygsamma köp. Att handla med pengar som ska till huset är bara för cowboymässigt för mig.
Utgifterna under perioden har varit omkring 11 500 kr per månad. Sparandet under februari-april var -945 000 kr.
Glädjande nyheter under perioden är att Avanza tagit tag i sina ETF-problem. När de återigen annonserade att de strax skulle bredda sitt utbud tänkte jag att det som vanligt skulle bli ännu mer Lyxor-skräp, men nej den här gången tillkom en massa bra fonder! I och med det kan jag avsluta experimentet med Nordnet och konsolidera sparandet hos Avanza igen.
Nordnets sajt känns som något jag som programmerare skulle göra. Man riktigt känner igen sig hur deras utvecklare bockar av en arbetsuppgift och tänker sådärja klart, nästa!, när en funktion finns och fungerar. Det går att utföra allt man vill, men det känns hela tiden som något skaver när man använder gränssnittet. Ta en sådan sak som att fylla i priset när man ska köpa en ETF. Det går att klicka på beloppen i orderdjupet, men hur många användare vet det? Varför är priset inte förifyllt bara? Sådana småsaker försämrar intrycket. Om Nordnet bara skaffade en (1) interaktionsdesigner som kikade igenom sajten så kommer det bli riktigt bra.
Det var det hela, ha en trevlig helg.
-- Max
Uppskattar ditt inlägg, om inte minst för att se att någon annan än jag också hade "otur" med hur kraschen hände och hur stor den blev. :)
SvaraRaderaLycka till med fastighetsförsäljandet! När priset svänger så mycket så antar jag att det inte gör så mycket att vänta i ett halvår på bättre tider ändå?
Det är för övrigt en underlig känsla när minussiffrorna ensamma skulle räcka till ett hus eller två (eller 4 om man är tillräckligt långt bort från storstäder). Mina siffror är inte riktigt lika stora men ändå av en storlek som gör det hela skrämmande och abstrakt på en gång. Visst kan jag hantera en sådan här nedgång, men vad händer om det kommer en likadan igen, eller två?
Frånvaron av utdelningar märks även här i kassaflödet. Hetsjakten på utdelningarna känns lite osaklig, men det är klart att om staten pumpar in pengar i företag för att undvika uppsägningar eller krascher eller större smittspridning så är det rimligt att ha någon form av motprestation (utöver att ta risken att behålla folk man inte har uppdrag för). Jakten på utdelningar blir symbolisk men symboler är ibland viktiga.
Jag hoppas bara inte företag får för sig att återköpa aktier istället. Aktieåterköp är rent generellt något jag tycker väldigt illa om.
Håller med om Nordnet också. Den funkar, men på något sätt är allt UI smidigare i Avanza (för att jämföra de två, det finns även andra banker. :) ). Sedan kan Nordnet vara bättre på en del saker så jag hoppas att det slutar med att alla banker blir bättre på allt.
Trevlig helg själv!
Tror du har helt rätt i det, lika bra att vänta på bättre tider. Just nu saknas dock pengar för att lösa tillträdet till huset, så det är lite knivigt hur jag ska göra. Säljer jag aktier får jag flera hundra tusen mindre än i februari. Säljer jag lägenheten blir det också flera hundra tusen mindre än i februari. Jag får köra en Kobayashi Maru-strategi och inte sälja något av dem och vänta istället. Då behöver jag skaffa ett större lån tillfälligt och betala ränta och dubbel månadsavgift under tiden, men det är sannolikt värt det om det kan närma sig normalläge igen. Siktar inte på något hutlöst pris för lägenheten, men vill inte sälja till något som är ett uppenbart underpris heller. Att hyra ut i andra hand ligger på bordet också, men skulle helst undvika det krånglet.
RaderaDet kändes helt surrealistiskt när jag satt med mäklaren sista måndagen i februari och hon ville prata om tips för hur man kunde få uppåt 50k mer betalt för lägenheten. Det var den måndagen som börsraset började och jag visste att jag redan på en enda dag tappat över en halv miljon. Och dagen var inte slut än. Jag sa att det bästa är nog att kränga av lägenheten så fort som möjligt och ha det klart, och hon nästan skällde ut mig för att jag tänkte i de banorna istället för att maximera priset (och förstås hennes arvode). Som jag ångrar att jag inte sålde snabbt då! Samtidigt hade jag förstås ingen aning om vad som skulle hända senare och jag har ingen aning om det nu heller. Effekterna kan ligga kvar mycket länge även efter att smittan slutat spridas.
Jo, tycker också att det är helt rimligt med en motprestation, men rent tekniskt är det ju förra årets vinst som delas ut, så det har egentligen inget att göra med vad som händer i år. Som det är nu blir man ju dubbelt bestraffad, dels dras förra årets utdelning in och dels kommer nästa års utdelning vara mycket lägre eftersom bolagsvinsterna sjunker i år. Sedan tycker jag ändå att det ser mycket illa ut när man socialiserar förluster, så i slutändan lutar jag åt att utdelningarna ska dras in och användas i bolagen istället.
Intressant att du ogillar aktieåterköp. Jag skulle nog säga att det vore bra om de passade på att göra återköp nu när kurserna är låga och de ändå inte kan dela ut. Återköp och makulering av aktier skulle göra vinsten per aktie större i fortsättningen, tänker jag.
I teorin så är återköp och makulering rätt så lika med utdelning, men bara om aktierna köps till rätt pris och jag vill inte att företag ska sitta och försöka tajma marknaden.
RaderaSedan kommer rent krasst pengarna för köpen gå till de som säljer, så på kort sikt gynnar det de som vill sälja. Till exempel de som har optioner som de vill lösa in till pengar. De som har flest optioner är företagsledningen och jag tycker inte att man ska skapa incitament för dem att göra återköp för egen personlig vinning och på bekostnad av alla aktieägare.
En del företag gör inte heller en aktiemakulering utan använder inköpta aktier för belöningsprogram och där får vi det sämsta ur alla världar.
Skulle allt tvärvända och ekonomin ta rejäl fart igen kan vi nog räkna med extrautdelningar antingen i år eller nästa år, i alla fall från de företag som hela tiden haft en sund affärsmodell. Hoppas du inte har aktier i Norwegian eller SAS. :)
Nej, nej, inga flygbolag! Det är ju enligt det gamla djungelordspråket det snabbaste sättet att bli miljonär ...om man är miljardär. :)
RaderaVissa bolag använder återköp som en form av utdelning med inlösenaktier och då är det ju helt jämförbart med utdelning, men det är inte den typen av återköp jag tänker på. Jag tänker istället på den typ av återköp som gynnar oss som är kvar. Låt säga att bolaget återköper 10% av sina aktier. Givet samma bolagsvinst så kommer vinsten per aktie bli drygt 11% större nästa år (1/0.9). Så återköp kan vara ett sätt för överkapitaliserade bolag att öka vinsten per aktie, även utan att bolagsvinsten ökar. Det bör i teorin leda till att vi som är kvar får större utdelning varje år därefter, så det är inte en engångseffekt på samma sätt som inlösenaktier är.
Sedan finns det massa problem med att faktiskt genomföra det i praktiken, som du nämner, och inte minst att det missgynnar oss andra som gör regelbundna köp i bolaget när vi tvingas konkurrera med bolagets egna köp som trycker upp börskursen.