fredag 24 februari 2023

Passerat 3 MSEK

Det största syftet med sparande som hobby är att sätta upp godtyckliga mål och att sedan bocka av dem.

Nyligen har två milstolpar nåtts.

✓ Portföljen har för första gången genererat över en halv miljon i utdelningar under ett enskilt år (528 309 kr under 2022)
✓ Mottagit 3 000 000 kr i ackumulerad utdelning sedan 2008 (totalt 3 009 699 kr vid utgången av januari)


Siffrorna är före skatt.


 

Nu ställer jag om till amortering under en period, snarare än att låta det månatliga sparandet gå till fler investeringar. Räntekostnader har på mindre än ett år gått från knappt ingenting till förbannat kännbart. Tack och lov att det fanns en gräns vid 50% annars hade jag gladeligen lånat ännu mer när räntan var 0,69%!

Att skifta över till att lägga pengarna på att sänka löpande kostnader känns förstås mindre kul jämfört med att lägga pengarna på något som höjer passiva inkomster. Men frihetskvoten kostnader/utdelning kan ju hållas över vattenytan på två sätt, antingen minska kostnaderna eller öka utdelningarna. Nu är det dags att ta tag i utgifterna ett tag.


 

Att nå första miljonen tog 9 år och 4 mån. Andra miljonen tog 3 år och 6 mån. Tredje miljonen tog 2 år. Nästa miljon bör ta 22-23 månader i nuvarande takt, även om nysparandet skulle pausas helt.

Portföljvärdet fladdrar upp och ner med miljoner, men utdelningarna tuffar på och växer år efter år.

-- Max


8 kommentarer:

 1. Hallå Max, det var kul att höra ifrån dig igen! Stort grattis till de otroliga 3 miljonerna! Själv jobbar jag mot den första miljonen så är rena amatören i jämförelse...

  Trodde du sålt av hela portföljen för husköpet.
  Nej, Riskbanken och deras idiotpolitik kommer inte att leda till så mycket bra inte. Att räntekostnaderna redan är kännbara är surt, ja underdrift, och än värre lär det väl bli med den nya och icke erfarna stjärnan Thedeen som antagligen kommer att köra in Sverige i en riktigt lågkonjuktur med sitt trubbiga räntevapen och ignorans om att räntehöjningarna skulle stärka kronan nämnvärt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi är under ständig attack av inkompetens. Att förra regeringen inte tog chansen och fasade ut ränteavdraget är häpnadsväckande korkat.

   Radera
 2. Kul att du e tillbaka Max!

  SvaraRadera
 3. Kul att du är tillbaka!

  SvaraRadera
 4. Hej där! Grattis till nådda milstolpar. Verkar som om pandemi- och krisåren inte satt alltför djupa spår i sparandet. Allt som växe i takt med inflationen är bra just nu.

  (det finns förresten ett typo i i ett årtal i inlägget)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Daniel! Nä då, jag gnetade på som vanligt med sparandet, men nu är det ändring på gång. Avslutade ett uppdrag som pågått mycket länge (10+ år) nu i januari, vilket förhoppningsvis ska leda till mer fritid!

   (Vilken blunder med årtalet - jag fixar!)

   Radera