torsdag 25 januari 2024

Årets fattigaste dag

Känns lite konstigt att tänka sig att idag är årets fattigaste dag när portföljen lägger på sig nästan 200 000 kr.Men marknadsvärdet är ju inte det man lever av till vardags och när jag tittar på mina transaktions- och buffertkonton så stämmer det ju faktiskt bra att det är ganska uttömt. Snart är det dags att hålla stämma i egna aktiebolaget och besluta att dela ut en liten slant för att fylla på kassan till nästa januari.

Samtidigt aktualiseras den ständiga frågan, när är det egentligen dags att dra ner ytterligare? Har redan minskat arbetstiden en hel del och jag brukar trivas ganska bra på jobbet, så det har hittills inte känts väldigt angeläget att också avsluta uppdragen helt.

I år har jag dock haft otroligt svårt att hitta motivationen för att köra igång efter juluppehållet.

Har alltid trott att jag är en sådan som ändå aldrig kan sluta jobba helt och hållet, utan behöver någon slags stimulans och utmaning så det är ändå inga problem att fortsätta jobba lite. Just nu känns det dock som jag gärna hade släppt alltihop.

En bidragande orsak är säkert att jag plockat upp en del nya fritidsintressen de senaste åren nu när det frigjorts en del tid. Tidigare har ett av mina allra största intressen varit sparande och börsen och då ingår ju så att säga också att jobba hårt för att snabbt bygga upp portföljen. 

Men de nya sakerna är helt enkelt mycket roligare och jag skulle hellre ägna mer tid där än att jobba. Kanske stimulans och utmaning kommer därifrån istället och helt plötsligt är yrkesrollen inte så viktig längre.

Det ena nya intresset är ganska kostnadsintensivt med både dyr utrustning och kostsamma träningspass. Den sporten kostar lika mycket i månaden som mina totala månadsutgifter var för 10 år sedan och då är jag ändå glad amatör. Vill man verkligen satsa på sina tävlingar så drar det iväg bra mycket mer än så. Mitt tidigare mycket sparsamma jag hade skämts ögonen ur sig över detta.

Det väcker en annan fundering. När är det dags att växla över portföljen helt och hållet till utdelning och högt kassaflöde? Portföljen stängde idag på dryga 19,2 MSEK. Låt säga att jag köpte månadsutdelaren JGPI som Petrusko tipsat om för hela slanten och att utdelningen landar på 8% (fonden sägs ge 7-9% utdelning).

Det skulle ge 128 000 kr i månaden i utdelning.

Trots att mina utgifter har flerdubblats dels med husköpet för tre år sedan och dels med mer aktiva och fysiska fritidsintressen så är det ändå långt mer än vad jag behöver på en månad. Det är också mer än vad jag någonsin kunnat ta ut i lön tidigare, så det handlar inte om någon minskad levnadsstandard när jag går i knäckebröds-FIRE direkt. 

Det kanske är dags att vara nöjd nu och värdera trygghet och stabilitet högre än potentiell värdeökning? Portföljen skulle ju hur som helst fortsätta växa genom återinvesterad utdelning.

En titt på frihetskvoten visar att frihetskvoten över rullande 12 månader ligger bekvämt över 100% redan nu med bara drygt 45 000 kr/mån i snittutdelning, så 128 000 kr skulle innebära en betydande marginal.Hur mycket trygghet och marginal behövs? Svaret är att det egentligen redan är uppnått och det är andra faktorer som spökar.

Det som nog gör det svårast att faktiskt dra plåstret är att jag mot min vilja råkar vara nyckelperson i de uppdrag jag sitter i och det skulle bli mycket svårt om jag lämnade helt.

Hur många har inte tänkt när man sitter där och sliter på jobbet och långsamt år efter år ser sin frihetskvot växa i sirapstempo att så fort den nått 100% så då jävlar ska jag bara dra direkt på dagen? Det är lätt att föreställa sig och väldigt skönt att tänka på när man sitter där med någon eländig uppgift.

I verkligheten så visar det sig är det inte var så lätt att se kollegorna i ögonen som man jobbat med i kanske 15 år och veta att de får väldiga problem när man sjappar. I det minst viktiga uppdraget har jag tydligt meddelat för två år sedan att jag ville sluta helt och hållet så fort som möjligt, och de planerna hade jag också aviserat långt tidigare. Där är jag fortfarande kvar två år senare och försöker lämna över, men lyckligtvis ser det ut att bli tredje gången gillt nu med tredje rekryteringen.

Om du också är nyckelperson och bryr dig om kollegorna så kan det vara värt att börja planera din utfasning i mycket god tid. Räkna med att det tar ett par försök.


En annan sak som hade fått mitt tidigare sparsamma och investeringsfokuserade jag att höja på ögonbrynen är beslut under 2023. Under 2023 har jag i princip helt och hållet pausat köp och istället kämpat stenhårt med att amortera på bolånet. Har amorterat ner från som högst ca 4,4 MSEK för 18 månader sedan till nu hanterbara 0,5 MSEK genom att styra om alla utdelningar och allt sparande dit, samt även gjort stora försäljningar.

Portföljen gick plus 31,5% under 2023 och slutade på 18,2 MSEK. Att ge upp 30% avkastning för att spara några enstaka procent på bolånet var förstås inget annat än idiotiskt, och när jag tidigare var mest fokuserad på att låta portföljen och utdelningarna växa så hade jag förstås ätit räntekostnaden och skyddat portföljen.


I själva verket så har den aktie jag allra främst hyvlade av (NVIDIA) fortsatt upp 50% efter mina huvudsakliga försäljningar, så om jag med facit i hand hade hållt i och sålt nu istället så hade bolånet varit borta.

Att jag under året tar stora beslut för att minimera fasta kostnader är för mig ett tydligt tecken på att jag inombords faktiskt håller på att göra mig redo för ett liv utan arbetsinkomst. I det läget kommer min ekonomi vara mycket mer robust ju lägre kostnader jag har. Frihetskvoten kan ju växa på två sätt, antingen genom högre inkomster eller lägre kostnader.

I det läget värderar jag också stabilitet och trygghet i portföljen mycket högt och en volatil aktie som NVIDIA som ju faktiskt i närtid har haft mycket stora ras ska helt enkelt inte vara det största innehavet då. Antagligen inte heller tredje störst som det är nu.

Jag börjar ställa in mig på att värdebevarande är det viktigaste, även om jag då ger upp avkastning.


Ett par milstolpar nåddes under året:

✓ Portföljen har för första gången genererat över 150 000 kr i utdelning under en enskild månad (155 847 kr i april 2023)
✓ Mottagit 3 500 000 kr i ackumulerad utdelning sedan 2008 (totalt 3 537 290 kr vid utgången av december 2023)Kolla, klockan hann bli över midnatt så nu är det inte årets fattigaste dag längre. Good times, nu tar vi helg hörrni!

-- Max

10 kommentarer:

 1. Kul med nytt inlägg, och grattis till +100% frihetskvot! Min är bara på "blyga" 60%, men jag har redan tagit FIRE för snart två år sedan. Avkastningen är tillräckligt hög för att hålla mig stabil, och jag har dessutom råd att återinvestera utdelning + lite avkastning från icke utdelningsaktier så frihetskvoten fortsätter växa stabilt.

  Ett problem jag upptäckt med FIRE är att ens barn (detta kanske skiljer sig mellan kommuner) inte får gå i förskola/fritids om man inte söker jobb på heltid, pluggar eller jobbar. Som FIRE "jobbar" jag fortfarande om dagarna med mina intressen, men på mina villkor och tar inte betalt, men det kan man ju inte säga till kommunen. Så jag har fått starta upp ett eget bolag bara för att kunna säga att jag har ett jobb så att barn får gå i förskola/fritids i min kommun.

  Jag läser dock många röda flaggor i din text när du skriver att du inte kan sluta jobba pga att du är en nyckelperson. Det är INTE DIN uppgift att lösa JOBBETS problem. Ditt jobb ska klara av manfall (sjukdom, olycka, vab, semester, avsked), annars utnyttjar cheferna bara dig och detta kan leda till stress (vilket det redan låter lite som i din text). I min mening är det bara att lämna in avskedsansökan, du har säkert några månaders uppsägningstid och då har ditt jobb och dina chefer tydlig med tid att fixa till SITT problem som de kunnat ha åtgärdat sedan länge om de hade varit duktiga. Du har ju dessutom påpekat detta flera gånger redan. Så SLUTA se det som DITT JOBB att DU måste hitta en ersättare innan du kan sluta på jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för bra tips! Att skaffa kottar är absolut en dröm, så det innebär alltså att jag ska se till att spara så mycket som möjligt i bolaget så att jag kan fortsätta pytsa ut en slurk lön varje år sedan, för att kunna visa upp en inkomst.

   Jag, eller mitt bolag egentligen, skriver på för fyra år i stöten och kan inte (utan att bli ersättningsskyldig) säga upp uppdraget under den tiden, men i sommar är det dags att förnya för nästa period så du kan ju tänka dig att jag funderar jäkligt noga över hur jag ska göra nu! :)

   Om du lever på avkastningen och ändå har råd att återinvestera utdelning så låter det som du redan är en bra bit över 100%! Vi kanske har olika definition? Det är riktigt kul att höra från såna som dig som tagit steget, för då är det enklare att göra samma sak själv.

   Radera
 2. Grattis, vilken finfin portfölj du har.

  Och vilken härlig avkastning för 2023, själv landade jag strax norr om 20 procent för 2023.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har man tur! Men det går ju upp och ner och på lång sikt är nog utveckligen ganska nära index ändå, så jag är bra sugen på att växla över helt till utdelande indexfonder nu faktiskt

   Radera
 3. Fina, fina siffror.

  Men nu funderar jag på vad det är för nytt fritidsintresse som tar alla pengar. Motorsport tror jag kostar ännu mer. Fallskärmshoppning eller segling kanske? Ridning är rätt dyrt också men inte så mycket i månaden väl? Eller kanske, med stall och mat. Golf? Inte golf väl. Säg att det inte är golf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej golf är det inte! Ja, egen häst är nog väldigt dyrt med stall, foder, veterinär, transport och allt möjligt. Motorsport är det inte, men skulle kunna vara en annan sport med ett par tusen utövare som också kräver både öronproppar och hörselskydd och där man också rör sig så fort man kan (dock med egna ben - ingen motor!) och låter sitt förbrukningsmaterial gå upp i rök i snabb takt.

   Har faktiskt väldigt nyligen satsat åt motorsporthållet också, även om det gäller simracing. Har en helt ny rigg med direct drive rattbas, 49" widescreen mm liggandes i bottenvåningen och väntar på montering!

   Simracing är egentligen ett intresse som ligger mycket närmare min sparsamma natur eftersom även om det kostar en slant att börja så är varje pass sedan väldigt kostnadseffektivt. Sedan har jag iofs sett på gubbarna på youtube att om man verkligen gillar det så kommer det bli specialrattar, trippelskärmar, bättre pedaler, motion rigs och annat, men det får bli ett senare bekymmer i så fall

   Radera
  2. Jag har försökt komma på vad det kan vara sedan igår men det går inte bra. Både egen kraft och något som förbrukas. Det låter som fallskärmshoppning där man förlorar höjd.

   Och du säger "gå upp i rök" som att det vore bokstavligt. Nej, det här går inte bra.

   Och simracing verkar verkligen blivit stort. Och du kan få möte F1-stjärnorna när de slappar i det!

   Radera
  3. Det är krut som går upp i rök i på skytteträningen. Kör en gren som belönar bra fart i löpsteget och snabbt skytte så det går åt en hel del am när man övar. :)

   Just det, har sett att de också kör simracing! Det var länge sedan jag ens hade ratt och pedaler inkopplat och körde racingspel, men jag kommer ihåg att det var riktigt kul. Tittar man på youtube så verkar det vara en gubbsport med ofta herrar 40+ (som mig då), men det finns några yngre undantag också. Själv hade jag varken råd eller plats med rigg som yngre, så det är nog därför man ser lite högre ålder på entusiasterna

   Radera
  4. Åh, det är en sport jag vet existerar men som jag absolut inte kom att tänka på. Lustigt att det inte är fler som ägnar sig åt den när snövarianten är så fascinerande.

   Radera
 4. År Inbetalt Kurstillv UtdÅr Utd Skatt Avgift Avkast Nominellt Realvärde
  0 19 200 000 0 0 0 0 0 0.0 % 19 200 000 19 200 000
  1 19 212 000 1 920 155 1 024 418 1 024 418 95 011 73 098 14.5 % 21 988 463 21 988 463
  2 19 224 000 4 119 101 1 173 155 2 197 573 203 814 156 809 31.0 % 25 180 050 25 180 050
  3 19 236 000 6 637 142 1 343 395 3 540 967 328 402 252 668 49.9 % 28 833 039 28 833 039
  4 19 248 000 9 520 410 1 538 246 5 079 213 471 058 362 431 71.6 % 33 014 134 33 014 134
  5 19 260 000 12 821 704 1 761 266 6 840 479 634 393 488 107 96.4 % 37 799 682 37 799 682
  6 19 272 000 16 601 458 2 016 528 8 857 008 821 398 631 998 124.8 % 43 277 070 43 277 070
  7 19 284 000 20 928 842 2 308 693 11 165 701 1 035 493 796 737 157.3 % 49 546 313 49 546 313
  8 19 296 000 25 883 025 2 643 096 13 808 797 1 280 595 985 337 194.5 % 56 721 891 56 721 891
  9 19 308 000 31 554 625 3 025 843 16 834 640 1 561 187 1 201 248 237.1 % 64 934 829 64 934 829
  10 19 320 000 38 047 355 3 463 922 20 298 562 1 882 400 1 448 418 285.8 % 74 335 098 74 335 098
  11 19 332 000 45 479 925 3 965 334 24 263 896 2 250 107 1 731 368 341.6 % 85 094 347 85 094 347
  12 19 344 000 53 988 206 4 539 235 28 803 131 2 671 028 2 055 268 405.5 % 97 409 042 97 409 042
  13 19 356 000 63 727 713 5 196 103 33 999 234 3 152 856 2 426 040 478.6 % 111 504 051 111 504 051
  14 19 368 000 74 876 441 5 947 934 39 947 168 3 704 398 2 850 459 562.2 % 127 636 752 127 636 752
  15 19 380 000 87 638 118 6 808 455 46 755 623 4 335 731 3 336 281 657.9 % 146 101 729 146 101 729
  16 19 392 000 102 245 927 7 793 380 54 549 003 5 058 391 3 892 383 767.5 % 167 236 156 167 236 156
  17 19 404 000 118 966 759 8 920 695 63 469 698 5 885 580 4 528 926 892.9 % 191 425 951 191 425 951
  18 19 416 000 138 106 090 10 210 983 73 680 682 6 832 411 5 257 538 1036.5 % 219 112 823 219 112 823
  19 19 428 000 160 013 559 11 687 806 85 368 488 7 916 180 6 091 529 1200.7 % 250 802 338 250 802 338
  20 19 440 000 185 089 350 13 378 131 98 746 619 9 156 683 7 046 135 1388.8 % 287 073 151 287 073 151

  SvaraRadera