fredag 2 augusti 2024

Passerat 4 MSEK

Det roligaste och mest givande med sparande som hobby är att hitta på godtyckliga mål, gärna i efterhand, och sedan bocka av dem!

Tre nya milstolpar har noterats vid stängning juli.

Mottagit 4 000 000 kr i ackumulerad utdelning sedan 2008 (totalt 4 040 094 kr vid utgången av juli)
Portföljvärdet har för första gången passerat 22 MSEK vid en månadsstängning (netto 22 081 464 kr vid utgången av juli)
Insättningar minus uttag är för första gången negativt

 Siffrorna är före skatt.


 

Sista punkten upptäckte jag av en slump, men jag tycker att det är en mycket intressant mätpunkt. Testa att på Avanza gå till Min ekonomi -> Transaktioner. Välj tidsperiod Sedan start. Kryssa i transaktionstyperna Insättning och Uttag och kolla summan längst ner till höger. Är summan negativ? Grattis, då har du tagit ut mer pengar än du satt in! Det innebär alltså att du har fått tillbaka hela det satsade kapitalet och mer därtill - hela det återstående kapitalet består nu av tidigare vinster.

Obs att om du också har krediter på dina konton så kan det kräva lite extra jobb för att komma till rätt summa. Vid Nollställning av outnyttjad kredit behandlar Avanza nämligen helt osymmetriskt den ena sidan av överföringen som ett uttag (korrekt), men den andra sidan kategoriseras felaktigt som Övrigt istället för det logiska Insättning. Det gör att man också måste kryssa i kategorin Övrigt för att få med båda sidorna av överföringen, men då kommer tyvärr även en massa andra irrelevanta (för denna jämförelse) transaktioner med. Om de båda sidorna av samma internöverföring hade varit markerade som uttag respektive insättning så hade de tagit ut varandra, som de ska. För att lösa det kan man behöva exportera till Excel och själv korrigera kreditnollställningsraderna.

Sedan är detta förstås en ganska grov jämförelse ändå, eftersom ingen hänsyn tas till kostnader och framförallt skatt, vilket gör att det i verkligheten är ytterligare en bra bit kvar tills hela satsade kapitalet är i retur. Det är ändå en bra fingervisning om vilket håll det går.

En annan intressant observation är att se den exponentiella utvecklingen av utdelningarna där det går kortare och kortare tid mellan varje erhållen miljon. 3 MSEK passerades i februari förra året. Första miljonen tog 112 månader (9 år, 4 månader), andra 42 månader, tredje 24 månader och den fjärde klarades av på 17 månader.

Tänk om det går att fortsätta kapa ett par månader varje gång? Då är till synes en miljon per år i utdelning inom räckhåll. Spartakten är dock nära obefintlig just nu, så även miljon nr 5 lär ta omkring 17 månader.

 

Utdelningarna de första åren ser alltmer obetydliga ut i jämförelse, men det går ju inte precis att hoppa över dem. Man måste börja någonstans och bygga på, år för år.

När detta skrivs har portföljen efter ett par inledande sura dagar i augusti tappat över en miljon i värde och det är därmed en bra bit kvar till nytt ATH igen. Då är det lugnare och skönare att titta på utdelningarna istället - portföljvärdet fladdrar upp och ner, men utdelningarna växer i maklig men bestämd takt.

-- Max


10 kommentarer:

  1. Magiskt Max.
    Hur är belåningen på väskan nu och top 10 innehav?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Topp 5 är i storleksordning NVIDIA (trots senaste tidens nedgång), Apple, JPM Global Equity Premium Income ETF (JGPI), Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF (VTI), Investor.

      Belåningen är ovanligt låg just nu omkring 1%, men kan annars ligga uppåt 5-7%.

      Radera
  2. Har du någonsin funderat på vilket företag som gett dig mest av de fyra miljonerna? Jag har inte kollat exakt men jag är rätt säkar på att det är Volvo för mig. Stort innehav, lång tid, bra utdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän, det har jag stenkoll på mha en pivottabell. :)

      Volvo A+B står för drygt 338 000 kr av utdelningarna och ligger på plats 2, slaget av HM som hunnit dela ut ca 368 000 kr. Totalavkastningen och numera även utdelningen är ju dock usel i HM, så om ett år lär Volvo vara i topp även hos mig!

      Annars ligger ETF:er som Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF och GlobalX US Preferred ETF högt upp på min lista och det är i ETF-riktningen jag söker utdelning framåt.

      Radera
  3. Stort grattis till fantastiska 4 mkr i utdelningar. Förstås även grattis till ett mkt fint ATH värde på 22 mkr!

    SvaraRadera
  4. Man kan hoppa över de första utdelningarna. Köp fonder tills man har tillräckligt med kapital för att leva på utdelning och byta till utdelningsaktier då

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det har du rätt i förstås. Uttryckte mig lite slarvigt och menade egentligen att se utdelningarna som en bild av kapitalet och att det är svårt att gå från inget sparande direkt till stort kapital

      Radera
  5. Fint med uppdatering från dig! Du får gärna dela med dig av hur hela portföljen ser ut idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är 100+ papper varav de flesta är ganska ointressanta och på kö för att säljas, men topp 5 efter marknadsvärde syns i alla fall i tidigare kommentar. Tanken är att gå ifrån enskilda bolag så mycket som möjligt, till förmån för billiga, breda och utdelande ETF:er

      Radera