fredag 2 augusti 2024

Passerat 4 MSEK

Det roligaste och mest givande med sparande som hobby är att hitta på godtyckliga mål, gärna i efterhand, och sedan bocka av dem!

Tre nya milstolpar har noterats vid stängning juli.

Mottagit 4 000 000 kr i ackumulerad utdelning sedan 2008 (totalt 4 040 094 kr vid utgången av juli)
Portföljvärdet har för första gången passerat 22 MSEK vid en månadsstängning (netto 22 081 464 kr vid utgången av juli)
Insättningar minus uttag är för första gången negativt

 Siffrorna är före skatt.


 

Sista punkten upptäckte jag av en slump, men jag tycker att det är en mycket intressant mätpunkt. Testa att på Avanza gå till Min ekonomi -> Transaktioner. Välj tidsperiod Sedan start. Kryssa i transaktionstyperna Insättning och Uttag och kolla summan längst ner till höger. Är summan negativ? Grattis, då har du tagit ut mer pengar än du satt in! Det innebär alltså att du har fått tillbaka hela det satsade kapitalet och mer därtill - hela det återstående kapitalet består nu av tidigare vinster.

Obs att om du också har krediter på dina konton så kan det kräva lite extra jobb för att komma till rätt summa. Vid Nollställning av outnyttjad kredit behandlar Avanza nämligen helt osymmetriskt den ena sidan av överföringen som ett uttag (korrekt), men den andra sidan kategoriseras felaktigt som Övrigt istället för det logiska Insättning. Det gör att man också måste kryssa i kategorin Övrigt för att få med båda sidorna av överföringen, men då kommer tyvärr även en massa andra irrelevanta (för denna jämförelse) transaktioner med. Om de båda sidorna av samma internöverföring hade varit markerade som uttag respektive insättning så hade de tagit ut varandra, som de ska. För att lösa det kan man behöva exportera till Excel och själv korrigera kreditnollställningsraderna.

Sedan är detta förstås en ganska grov jämförelse ändå, eftersom ingen hänsyn tas till kostnader och framförallt skatt, vilket gör att det i verkligheten är ytterligare en bra bit kvar tills hela satsade kapitalet är i retur. Det är ändå en bra fingervisning om vilket håll det går.

En annan intressant observation är att se den exponentiella utvecklingen av utdelningarna där det går kortare och kortare tid mellan varje erhållen miljon. 3 MSEK passerades i februari förra året. Första miljonen tog 112 månader (9 år, 4 månader), andra 42 månader, tredje 24 månader och den fjärde klarades av på 17 månader.

Tänk om det går att fortsätta kapa ett par månader varje gång? Då är till synes en miljon per år i utdelning inom räckhåll. Spartakten är dock nära obefintlig just nu, så även miljon nr 5 lär ta omkring 17 månader.

 

Utdelningarna de första åren ser alltmer obetydliga ut i jämförelse, men det går ju inte precis att hoppa över dem. Man måste börja någonstans och bygga på, år för år.

När detta skrivs har portföljen efter ett par inledande sura dagar i augusti tappat över en miljon i värde och det är därmed en bra bit kvar till nytt ATH igen. Då är det lugnare och skönare att titta på utdelningarna istället - portföljvärdet fladdrar upp och ner, men utdelningarna växer i maklig men bestämd takt.

-- Max


torsdag 25 januari 2024

Årets fattigaste dag

Känns lite konstigt att tänka sig att idag är årets fattigaste dag när portföljen lägger på sig nästan 200 000 kr.



Men marknadsvärdet är ju inte det man lever av till vardags och när jag tittar på mina transaktions- och buffertkonton så stämmer det ju faktiskt bra att det är ganska uttömt. Snart är det dags att hålla stämma i egna aktiebolaget och besluta att dela ut en liten slant för att fylla på kassan till nästa januari.

Samtidigt aktualiseras den ständiga frågan, när är det egentligen dags att dra ner ytterligare? Har redan minskat arbetstiden en hel del och jag brukar trivas ganska bra på jobbet, så det har hittills inte känts väldigt angeläget att också avsluta uppdragen helt.

I år har jag dock haft otroligt svårt att hitta motivationen för att köra igång efter juluppehållet.

Har alltid trott att jag är en sådan som ändå aldrig kan sluta jobba helt och hållet, utan behöver någon slags stimulans och utmaning så det är ändå inga problem att fortsätta jobba lite. Just nu känns det dock som jag gärna hade släppt alltihop.

En bidragande orsak är säkert att jag plockat upp en del nya fritidsintressen de senaste åren nu när det frigjorts en del tid. Tidigare har ett av mina allra största intressen varit sparande och börsen och då ingår ju så att säga också att jobba hårt för att snabbt bygga upp portföljen. 

Men de nya sakerna är helt enkelt mycket roligare och jag skulle hellre ägna mer tid där än att jobba. Kanske stimulans och utmaning kommer därifrån istället och helt plötsligt är yrkesrollen inte så viktig längre.

Det ena nya intresset är ganska kostnadsintensivt med både dyr utrustning och kostsamma träningspass. Den sporten kostar lika mycket i månaden som mina totala månadsutgifter var för 10 år sedan och då är jag ändå glad amatör. Vill man verkligen satsa på sina tävlingar så drar det iväg bra mycket mer än så. Mitt tidigare mycket sparsamma jag hade skämts ögonen ur sig över detta.

Det väcker en annan fundering. När är det dags att växla över portföljen helt och hållet till utdelning och högt kassaflöde? Portföljen stängde idag på dryga 19,2 MSEK. Låt säga att jag köpte månadsutdelaren JGPI som Petrusko tipsat om för hela slanten och att utdelningen landar på 8% (fonden sägs ge 7-9% utdelning).

Det skulle ge 128 000 kr i månaden i utdelning.

Trots att mina utgifter har flerdubblats dels med husköpet för tre år sedan och dels med mer aktiva och fysiska fritidsintressen så är det ändå långt mer än vad jag behöver på en månad. Det är också mer än vad jag någonsin kunnat ta ut i lön tidigare, så det handlar inte om någon minskad levnadsstandard när jag går i knäckebröds-FIRE direkt. 

Det kanske är dags att vara nöjd nu och värdera trygghet och stabilitet högre än potentiell värdeökning? Portföljen skulle ju hur som helst fortsätta växa genom återinvesterad utdelning.

En titt på frihetskvoten visar att frihetskvoten över rullande 12 månader ligger bekvämt över 100% redan nu med bara drygt 45 000 kr/mån i snittutdelning, så 128 000 kr skulle innebära en betydande marginal.



Hur mycket trygghet och marginal behövs? Svaret är att det egentligen redan är uppnått och det är andra faktorer som spökar.

Det som nog gör det svårast att faktiskt dra plåstret är att jag mot min vilja råkar vara nyckelperson i de uppdrag jag sitter i och det skulle bli mycket svårt om jag lämnade helt.

Hur många har inte tänkt när man sitter där och sliter på jobbet och långsamt år efter år ser sin frihetskvot växa i sirapstempo att så fort den nått 100% så då jävlar ska jag bara dra direkt på dagen? Det är lätt att föreställa sig och väldigt skönt att tänka på när man sitter där med någon eländig uppgift.

I verkligheten så visar det sig är det inte var så lätt att se kollegorna i ögonen som man jobbat med i kanske 15 år och veta att de får väldiga problem när man sjappar. I det minst viktiga uppdraget har jag tydligt meddelat för två år sedan att jag ville sluta helt och hållet så fort som möjligt, och de planerna hade jag också aviserat långt tidigare. Där är jag fortfarande kvar två år senare och försöker lämna över, men lyckligtvis ser det ut att bli tredje gången gillt nu med tredje rekryteringen.

Om du också är nyckelperson och bryr dig om kollegorna så kan det vara värt att börja planera din utfasning i mycket god tid. Räkna med att det tar ett par försök.


En annan sak som hade fått mitt tidigare sparsamma och investeringsfokuserade jag att höja på ögonbrynen är beslut under 2023. Under 2023 har jag i princip helt och hållet pausat köp och istället kämpat stenhårt med att amortera på bolånet. Har amorterat ner från som högst ca 4,4 MSEK för 18 månader sedan till nu hanterbara 0,5 MSEK genom att styra om alla utdelningar och allt sparande dit, samt även gjort stora försäljningar.

Portföljen gick plus 31,5% under 2023 och slutade på 18,2 MSEK. Att ge upp 30% avkastning för att spara några enstaka procent på bolånet var förstås inget annat än idiotiskt, och när jag tidigare var mest fokuserad på att låta portföljen och utdelningarna växa så hade jag förstås ätit räntekostnaden och skyddat portföljen.


I själva verket så har den aktie jag allra främst hyvlade av (NVIDIA) fortsatt upp 50% efter mina huvudsakliga försäljningar, så om jag med facit i hand hade hållt i och sålt nu istället så hade bolånet varit borta.

Att jag under året tar stora beslut för att minimera fasta kostnader är för mig ett tydligt tecken på att jag inombords faktiskt håller på att göra mig redo för ett liv utan arbetsinkomst. I det läget kommer min ekonomi vara mycket mer robust ju lägre kostnader jag har. Frihetskvoten kan ju växa på två sätt, antingen genom högre inkomster eller lägre kostnader.

I det läget värderar jag också stabilitet och trygghet i portföljen mycket högt och en volatil aktie som NVIDIA som ju faktiskt i närtid har haft mycket stora ras ska helt enkelt inte vara det största innehavet då. Antagligen inte heller tredje störst som det är nu.

Jag börjar ställa in mig på att värdebevarande är det viktigaste, även om jag då ger upp avkastning.


Ett par milstolpar nåddes under året:

✓ Portföljen har för första gången genererat över 150 000 kr i utdelning under en enskild månad (155 847 kr i april 2023)
✓ Mottagit 3 500 000 kr i ackumulerad utdelning sedan 2008 (totalt 3 537 290 kr vid utgången av december 2023)



Kolla, klockan hann bli över midnatt så nu är det inte årets fattigaste dag längre. Good times, nu tar vi helg hörrni!

-- Max