måndag 5 januari 2015

Visste inte att lån var skuld

Via Cornucopia såg jag artikeln om familjen som ska tvångsspara i en tv-serie.

"Innan vi fick hjälp fattade jag inte ens att lånen på vårt hus egentligen var skulder till banken", säger en av deltagarna. Det citatet är verkligen häpnadsväckande! Om lånet inte är en skuld, vad trodde hon då att det var? Hur har hon kunnat driva eget företag med så dåliga kunskaper?

Deras motto är att leva i nuet och prioritera ledighet framför att spara en enda krona. Ett motto som säkerligen inte en enda ekonomibloggare känner igen sig i. Det ironiska är att genom att inte spara något så är de dömda att jobba resten av sina liv, så i själva verket får de betydligt mindre ledighet. För att inte tala om stressen det måste innebära att leva utan buffert och inte kunna hantera en trasig frys eller annan oväntad utgift.

De av oss som sparat en slant har stor möjlighet att kunna trappa ner arbete långt före pensionsdagen. Tiden gynnar den som börjar spara tidigt.

Vi privatekonomiintresserade har varit ganska svältfödda när det gäller tv-serier. Det senaste var väl femmans pinsamma Superspararna, där "spartipsen" sträckte sig från harmlös men kontraproduktiv dumsnålhet till rena stölder och snatterier. Det fanns inga tips överhuvudtaget att ta till sig i den serien. När jag läser de fem tipsen längst ner i artikeln finns dock visst hopp för den här tv-serien. Det är sunda tips, även om 10% sparande av nettolönen i bästa fall kan ses som en bra början och inget mer.

Håller speciellt med tipset om att istället för att försöka göra en budget så räcker det att spåra sina utgifter för att se var man kan göra störst skillnad. För några år sedan bestämde jag mig för att i helt ett år skriva upp och kategorisera varenda utgift i ett Excel-ark. Det är något av det bästa jag gjort för min privatekonomi, och det tog bara någon halvtimme per månad. Jag eliminerade tusentals kronor i onödiga utgifter. När man ser hur stora vissa utgifter blir sammanlagt på ett år så är det mycket enklare att motivera sig själv till att göra något åt det.

-- Max

1 kommentar:

  1. Ibland är det kul att jämföra olika syner på livet och pengar i allmänhet. En typ av befolkningen är extremt kortsiktig och lever som om det inte finns en morgondag. Helt oinsatt i ekonomi. En annan typ ( som jag ser mig ) lever för dagen men samtidigt sparar och investerar för framtiden. Sparar för att framtiden ska bli ännu bättre med mer ledighet och frihet. Budget är kanonbra för att få koll. Bokförde alla transaktioner under ett par års tid i början av mitt ekonomiska intresse.

    SvaraRadera