torsdag 9 maj 2019

Månadsrapport april 2019 - gamla månadsrekordet slaget

Med 137 848 kr i utdelning blev april min bästa utdelningsmånad någonsin! Näst bäst var april förra året med 82 670 kr, så det är en oväntat rejäl ökning. April har helt klart tagit över ledartröjan från maj i min portfölj.
Flera milstolpar har nåtts denna månad:

✓ Portföljen har för första gången presterat över 100 000 kr i utdelning en enskild månad (137 848 kr)
✓ Mottagit 1 500 000 kr i ackumulerad utdelning sedan 2008 (totalt 1 557 149 kr vid utgången av april)
✓ Portföljen har för första gången stängt över 11 miljoner kr (11 109 685 kr vid utgången av april)

Precis som förra miljonpassagen i augusti kan jag tacka socialistregimen för detta "rekord". Av vilja eller inkompetens driver de kronan i botten. Man får komma ihåg att en bananrepubliksvaluta inte drabbar dem politiskt, eftersom väljarkåren dels inte sitter och trycker på en massa kapital som urholkas i värde och dels allt som oftast jobbar i exportindustrin som gynnas av detta. Dags att fylla på mer industriaktier kanske.

Månadens transaktioner
 • Löst in 58 st Acando á 41,45 kr (effekt på årlig utdelning -56 kr)
 • Köpt 85 st Sampo á 39,52 EUR (effekt på årlig utdelning +2600 kr)
 • Köpt 200 st Swedbank á 146,35 kr (effekt på årlig utdelning +2840 kr)Månadssparandet var 55 000 kr. Det föll sig så att det blev mycket jobb under april, vilket gjorde att månadsutgifterna stannade på nätta 9671 kr. Det är alltid billigare att jobba än att vara ledig.

Skrev tidigare att det inte blev någon utdelning från egna aktiebolaget i år, men efter att jag läst Vismas deklarationstips blev det mittåt på det. Maggan har inte gett upp tanken att slutgiltigt krossa arbetsviljan hos alla småföretagare (som säkerligen mangrant består av slipsbärande moderatjävlar) och är återigen igång med att kraftigt vilja höja skatten på utdelning i fåmansbolag. Som vanligt förundras man över regimens linje att straffa flitiga näringsidkare med högre skatter samtidigt som slappt dagdriveri belönas med bidrag.

Det här innebär precis som sist att man bör försöka tömma reserverna så mycket det bara går innan höjningen, så stämman (jag) beslutade att dela ut in till sista kronan. Nu ska jag bara frigöra lite medel i firman för att faktiskt kunna utföra utbetalningen också.

-- Max


14 kommentarer:

 1. Inget annat en sjukt bra max :)
  Men 140 lax in ä 9 ut.
  Slutar du inte jobba snart å inte vill bli nästa aktie stinsen så kan du ju lika bra köpa nåt äckligt dyrt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men du får tänka på att utdelningarna är extremt ojämnt fördelade över året! Det viktiga är frihetskvoten mätt över senaste året och som du ser har den halkat under 100% ibland, vilket innebär att de samlade utdelningarna senaste året inte har täckt utgifterna under samma period. Men jag köpte faktiskt en bil för utdelningarna i juli, bra va? :)

   Radera
 2. Riktigt bra jobbat!

  Har följt dig länge och sett att du har en relativt stor andel kapitalinvesteringar som inte ger utdelning ut till dig(indexfonder, kryptovalutafonder etc.), vad blir din totala årliga utdelning/frihetsgrad om du skulle räkna samma utdelningsandel på dessa (säg 3 eller 4 %)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har missat att skriva det, men alla kryptovalutor är sålda. Det passade verkligen inte mig. Köpte för €100 i månaden ett tag, men totala värdet var nog aldrig uppe i 15 000 kr ens, dvs mycket lägre än vad jag köper aktier för en vanlig månad, så det var inget stort intresse.

   Indexfonder däremot är ett mycket stort intresse! Att Avanza fortfarande efter 18 månader inte har fixat så att man kan köpa amerikanska ETF:er igen har verkligen saboterat min strategi. Jag skulle vara helt nöjd om jag månad efter månad kunde köpa för samma belopp i en mycket billig och bred indexfond som delade ut runt 3%.

   Många av mina indexfonder har ju faktiskt utdelning, men en grov gissning är att runt en femtedel av portföljen inte har utdelning överhuvudtaget. Skulle jag byta ut de innehaven så skulle utdelningen alltså öka med 25% och när jag tittar på utdelningen för senaste 12 månader ligger den på drygt 370 000 kr, så det skulle innebära drygt 90 000 kr extra. Man kan ju också tänka sig att jag byter icke-utdelarna mot högutdelare som banker och då skulle det få större effekt. Gäller att vara försiktig bara i jakten på utdelning eftersom en för stor andel högutdelare kan vara skadligt för portföljens tillväxt.


   Ha en riktigt trevlig helg, K!

   Radera
  2. Tjena Max!
   Vad tycker du om Xact Högutdelande? 15% av min portfölj och gillar verkligen den.

   Radera
  3. Sjäva idén och utformningen tilltalar mig verkligen och om avgiften bara sjunker något så kommer jag säkert slå till på den.

   Dock föredrar jag de amerikanska motsvarigheterna från Vanguard som är mycket bredare och har en avgift som är bara en tredjedel av Xact Högutdelande, men de ETF:erna går ju tyvärr inte att handla längre hos Avanza. =(

   Radera
 3. Jaha, tror det var en rätt beslutning. Ja, det är helt otroligt. Helt enig, jag har indexfonder till 75 % och investmentbolag på resten av kapitalet. Helt enig även här, har själv jagat hög utdelning i mina yngre dagar.

  Tack för att du delar med dig, det uppskattas verkligen!

  SvaraRadera
 4. Alla i Sverige får se sina löner bli mindre värda när kronan sjunkar, eller så borde det i alla fall vara. Av någon anledning så får vi tydligen ingen inflation trots att allt som kostar i dollar blir dyrare och dyrare.

  Det närmaste gnäll jag hört är att om bensinpriserna.

  Jag har funderat på att koda om värdet på min portfölj i dollar och se hur den ser ut från den vinkeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, det ska jag börja göra! Har redan ett kalkylark där jag antecknar portföljvärdet vid slutet av varje månad och det är ju enkelt att skriva ner växlingskurs för euro och dollar samtidigt. Kan bli en ögonöppnare.

   Radera
 5. Hej! Du nämnde att det kanske är dags att investera i industri. Jag tycker SSAB är en trevlig utdelningsaktie inom denna bransch. Har du någon åsikt om SSAB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nej ingen särskild åsikt, men håller med om att utdelningen ser mycket trevlig ut.

   Radera
 6. Industri känns lite fel läge med en konjunktur som toppar i år eller nästa år

  SvaraRadera
 7. 100 t på en månad, här rullar det på,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om man kunde ha det så varje månad!

   Radera