fredag 14 augusti 2015

Månadsrapport juli 2015

Som Paolo Roberto (nästan) säger, antingen hittar man på en dålig ursäkt eller så sparar man. Ni vet hur det brukar låta om man skulle råka nämna att man sparar undan en slant. Ursäkterna börjar hagla. "Det är bara för att du inte unnar dig x", där x kan vara vad som helst; ståndsmässigt boende, fina bilar, elektronik, kläder, mat, resor osv. Det finns ju alltid något man inte har, så kritikern kan alltid hitta en ursäkt för att inte spara själv.  Man tänker uppenbarligen "Ha, hans mobil är från förra året! Det måste vara därför han kan spara, men det skulle aldrig funka för mig" och fortsätter lugnt och tryggt med sitt konsumtionsclowneri.

För att visa kritikerna att de har fel så stack jag iväg på en utlandsresa i augusti.

Färden gick till ett hotell i Turkiet. Allt som allt var det ett fint ställe och en bra resa, men jag stördes av alla sätt att försöka mjölka ut extra pengar. Maten som ingick i halvpensionen var faktiskt riktigt bra, men inte ens vatten ingick och hotellrestaurangen satte dryckespriserna därefter. På semester får man väl släppa lite på sparsamheten och vi drack ändå vad vi ville, inklusive drinkar.

I hemlighet kände jag dock stor gemenskap med familjen vid bordet bredvid som kväll efter kväll beställde in en stor flaska vatten att dela på till buffématen. Men när en i mitt sällskap beställde in ytterligare en svindyr cola precis när vi ska resa oss för att lämna bordet, så kunde jag inte låta bli att påminna om den välfyllda kylen 20 meter bort i lägenheten. Det föll inte i god jord!

Det slog mig hur mycket min attityd har ändrats de senaste åren och hur mycket min attityd skiljer sig från vanliga personer. Sist jag åkte iväg med en ur detta sällskap var för några år sedan. Då betalade jag för allting för oss båda; flyg, hotell, mat, dryck osv (förutom hennes cigg, då jag vägrar betala för någon annans beroende och alldeles särskilt om hon säger att hon vill sluta). Då upplevdes jag antagligen så generös som någon kan vara som hunnit jobba ett par år, men fortfarande kommer ihåg hur det var att leva som student. Det känns som att pengarna aldrig kommer ta slut. På den här senaste resan får nog jag erkänna att jag vägde över för mycket åt det sparsamma hållet. Det krävs tydligen lite insvängningstid innan man hamnar rätt och speciellt när man har delad reskassa med sådana som "inte vill tänka på pengar på semestern" (och absolut inte hemma heller för den delen).

Resan betalades i juli, som också råkar vara en månad där många kvartalsfakturor kommer. Det, tillsammans med en del inköp inför resan som minneskort och Chromecast, gjorde att utgifterna drog iväg till svindlande 19 357 kr. Lyckligtvis råkade det vara så att kvartalsutdelningarna från flera fastighetspreffar samt Vanguards fonder också betalades ut i juli, vilket summerades till 14 344 kr. Frihetskvoten för månaden når därmed inte 100 %, men jag kan i alla fall säga att hela resan betalades av utdelningar. Tack för det Max för fem år sedan, som började spara i utdelningsaktier!

Såg även att med sju månader avverkade så är utdelningsrekordet från förra året slaget. Vore fint att nå över 170 000 i år!Månadens inköp:
 • Vanguard VGK för 36 212 kr (effekt på årlig utdelning: +1150 kr)  

-- Max

14 kommentarer:

 1. Grymt, vilken blogg! Fortsätt motivera oss!!

  SvaraRadera
 2. Imponerande siffror! Kanske kan jag också hamna där en dag men jag seriöst med aktier senare än dig.

  Apropå frihetskvoten, den verkar hamna över (eller mycket nära) 100% för helåret. Det ser ut att vara innan skatt så lite mer behövs, och så kanske lite marginal, men du är nära att avsluta spelet!

  (Semestrar: jag gillar att sätta en budgeterad summa som jag ska ha roligt/äta/leva för varje dag för att inte viljan att göra bra affärer ska stoppa semestern från att bli ett nöje)

  SvaraRadera
 3. @Anonym Tack för det!

  @Daniel Bra tips angående semestern. Vi naturligt sparsamma kan behöva en extra push. Att resa iväg är ju något jag vill kunna göra ofta när jag väl tar klivet. Då kan det behövas strategier för att undvika att sparsamheten tar över plus att lättare kunna umgås med "normala".

  SvaraRadera
 4. Mycket trevlig läsning! Vilka Vanguard fonder innehar du?

  Mvh
  /P

  SvaraRadera
 5. Tack, P! Jag har än så länge bara USA (Vanguard VTI) och Europa (Vanguard VGK). Förr eller senare kompletterar jag med en globalfond och då i form av All-world ex US (Vanguard VEU), dvs global förutom USA eftersom jag redan har exponering mot USA till en lägre kostnad i VTI.

  Av de tre ger VGK bäst direktavkastning, men inte riktigt så bra som det varit tidigare.

  SvaraRadera
 6. Hej Maxutdelning

  Din utdelningskurva är kusligt lik min! I princip samma startår och utdelning / år stämmer också relativt bra.

  Hälsar Utdelningsseglaren
  utdelningsseglaren.blogspot.se

  SvaraRadera
 7. @Utdelningsseglaren Där ser man! Envist månadssparande ger resultat. :)

  SvaraRadera
 8. Ok! Coolt som fasen och motiverande att läsa ditt inlägg här! Trots att vi firar 5 år tesammans jag å tjejen å myser i soffan så var ja bara tvungen. Tvungen att köra högläsning för henne om det här inlägget. Otroligt intressant å se hur en person kan förändras, ja tror att ja e på väg att köra samma resa nämligen. Extra coolt att se skillnaden å dina passiva inkomster från 2008 - idag! Fortsätt samma resa så kommer du nå dina slutmål helt klart!

  Lycka till i framtiden och borra huvet genom nergången som kommer nu, det gör jag!
  Se gärna min nystartade blogg via mot6miljoner.se!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Trevlig blogg! Kan man hitta hela din utdelningsportfölj någonstans? Och kör du ISK eller KF, eller kanske båda två? :)

  SvaraRadera
 10. @Janne Högläsning, hahaha! Grattis till er båda! :) Kollade in din blogg och även om du säger att du är nybörjare så ser man ju på dina aktie- och fondval att du har läst på. Förhoppningsbolagen lyser med sin frånvaro. Du har en sund och långsiktig plan - börsen belönar den tålmodige! Nu i nergången gäller det att tänka bort portföljvärdet och fokusera på hur mycket utdelningar portföljen presterar. När priserna går ner så kan man köpa utdelning billigare. Har skrivit lite grann om det här http://maxutdelning.blogspot.se/2015/07/portfoljen-tappade-370-papp-i-juni.html och här http://maxutdelning.blogspot.se/2015/01/resultat-2014.html .

  @Leif Tack för det! Nej, innehaven finns inte utskrivna, men det är mest HM, Vanguard-indexfonder, Avanza Zero, investmentbolag, stora utdelande bolag och till sist en grupp fastighetspreferensaktier. Jag kör med både ISK och KF eftersom det krävs KF för att få chans till full avräkning av utländsk källskatt.

  SvaraRadera
 11. Tack för svaret Max :) Men bortsett från utländsk källskatt, om vi bara ser till Svenska aktier, är då en ISK att föredra? Har nämligen börjat spara i min befintliga KF med både utländska och svenska aktier. Är det lönt för mig att sälja mina svenska och flytta över pengarna till en ISK och börja spara där istället?

  SvaraRadera
 12. Om du gillar ISK så kan du ju alltid lägga nysparandet i svenska aktier där, men det är verkligen inte lönt att ta courtage- och slippagekostnader för att flytta svenska aktier. Tänk även på att om du skulle behöva flytta pengar mellan kontona så beskattas det som en insättning. Av den anledningen kan det vara värt att fortsätta samla allt sparande i din KF.

  SvaraRadera
 13. Tack :) Finns det nån egentlig risk med KF då? Tänker på insättningsgaranti osv. Förstår ju att det finns en teoretisk risk om Avanza Pension skulle gå i konkurs, men det är ju inte direkt jättetroligt.

  SvaraRadera
 14. Helt säker kan man ju aldrig vara, men risken är nog mycket liten. Skulle tro att man kommer högt upp i förmånsrättsordningen vid en eventuell konkurs, så att man har stor chans att få tillbaka det mesta av försäkringsvärdet ändå.

  Ser socialistregimens godtyckliga nycker som en större risk, där skattelagar ändras hux flux och aldrig till det bättre.

  SvaraRadera