fredag 14 augusti 2015

MĂ„nadsrapport juli 2015

Som Paolo Roberto (nĂ€stan) sĂ€ger, antingen hittar man pĂ„ en dĂ„lig ursĂ€kt eller sĂ„ sparar man. Ni vet hur det brukar lĂ„ta om man skulle rĂ„ka nĂ€mna att man sparar undan en slant. UrsĂ€kterna börjar hagla. "Det Ă€r bara för att du inte unnar dig x", dĂ€r x kan vara vad som helst; stĂ„ndsmĂ€ssigt boende, fina bilar, elektronik, klĂ€der, mat, resor osv. Det finns ju alltid nĂ„got man inte har, sĂ„ kritikern kan alltid hitta en ursĂ€kt för att inte spara sjĂ€lv.  Man tĂ€nker uppenbarligen "Ha, hans mobil Ă€r frĂ„n förra Ă„ret! Det mĂ„ste vara dĂ€rför han kan spara, men det skulle aldrig funka för mig" och fortsĂ€tter lugnt och tryggt med sitt konsumtionsclowneri.

För att visa kritikerna att de har fel sÄ stack jag ivÀg pÄ en utlandsresa i augusti.

FÀrden gick till ett hotell i Turkiet. Allt som allt var det ett fint stÀlle och en bra resa, men jag stördes av alla sÀtt att försöka mjölka ut extra pengar. Maten som ingick i halvpensionen var faktiskt riktigt bra, men inte ens vatten ingick och hotellrestaurangen satte dryckespriserna dÀrefter. PÄ semester fÄr man vÀl slÀppa lite pÄ sparsamheten och vi drack ÀndÄ vad vi ville, inklusive drinkar.

I hemlighet kÀnde jag dock stor gemenskap med familjen vid bordet bredvid som kvÀll efter kvÀll bestÀllde in en stor flaska vatten att dela pÄ till buffématen. Men nÀr en i mitt sÀllskap bestÀllde in ytterligare en svindyr cola precis nÀr vi ska resa oss för att lÀmna bordet, sÄ kunde jag inte lÄta bli att pÄminna om den vÀlfyllda kylen 20 meter bort i lÀgenheten. Det föll inte i god jord!

Det slog mig hur mycket min attityd har Àndrats de senaste Ären och hur mycket min attityd skiljer sig frÄn vanliga personer. Sist jag Äkte ivÀg med en ur detta sÀllskap var för nÄgra Är sedan. DÄ betalade jag för allting för oss bÄda; flyg, hotell, mat, dryck osv (förutom hennes cigg, dÄ jag vÀgrar betala för nÄgon annans beroende och alldeles sÀrskilt om hon sÀger att hon vill sluta). DÄ upplevdes jag antagligen sÄ generös som nÄgon kan vara som hunnit jobba ett par Är, men fortfarande kommer ihÄg hur det var att leva som student. Det kÀnns som att pengarna aldrig kommer ta slut. PÄ den hÀr senaste resan fÄr nog jag erkÀnna att jag vÀgde över för mycket Ät det sparsamma hÄllet. Det krÀvs tydligen lite insvÀngningstid innan man hamnar rÀtt och speciellt nÀr man har delad reskassa med sÄdana som "inte vill tÀnka pÄ pengar pÄ semestern" (och absolut inte hemma heller för den delen).

Resan betalades i juli, som ocksÄ rÄkar vara en mÄnad dÀr mÄnga kvartalsfakturor kommer. Det, tillsammans med en del inköp inför resan som minneskort och Chromecast, gjorde att utgifterna drog ivÀg till svindlande 19 357 kr. Lyckligtvis rÄkade det vara sÄ att kvartalsutdelningarna frÄn flera fastighetspreffar samt Vanguards fonder ocksÄ betalades ut i juli, vilket summerades till 14 344 kr. Frihetskvoten för mÄnaden nÄr dÀrmed inte 100 %, men jag kan i alla fall sÀga att hela resan betalades av utdelningar. Tack för det Max för fem Är sedan, som började spara i utdelningsaktier!





SÄg Àven att med sju mÄnader avverkade sÄ Àr utdelningsrekordet frÄn förra Äret slaget. Vore fint att nÄ över 170 000 i Är!



MÄnadens inköp:
  • Vanguard VGK för 36 212 kr (effekt pĂ„ Ă„rlig utdelning: +1150 kr)  

-- Max

14 kommentarer:

  1. Grymt, vilken blogg! FortsÀtt motivera oss!!

    SvaraRadera
  2. Imponerande siffror! Kanske kan jag ocksÄ hamna dÀr en dag men jag seriöst med aktier senare Àn dig.

    ApropÄ frihetskvoten, den verkar hamna över (eller mycket nÀra) 100% för helÄret. Det ser ut att vara innan skatt sÄ lite mer behövs, och sÄ kanske lite marginal, men du Àr nÀra att avsluta spelet!

    (Semestrar: jag gillar att sÀtta en budgeterad summa som jag ska ha roligt/Àta/leva för varje dag för att inte viljan att göra bra affÀrer ska stoppa semestern frÄn att bli ett nöje)

    SvaraRadera
  3. @Anonym Tack för det!

    @Daniel Bra tips angÄende semestern. Vi naturligt sparsamma kan behöva en extra push. Att resa ivÀg Àr ju nÄgot jag vill kunna göra ofta nÀr jag vÀl tar klivet. DÄ kan det behövas strategier för att undvika att sparsamheten tar över plus att lÀttare kunna umgÄs med "normala".

    SvaraRadera
  4. Mycket trevlig lÀsning! Vilka Vanguard fonder innehar du?

    Mvh
    /P

    SvaraRadera
  5. Tack, P! Jag har Àn sÄ lÀnge bara USA (Vanguard VTI) och Europa (Vanguard VGK). Förr eller senare kompletterar jag med en globalfond och dÄ i form av All-world ex US (Vanguard VEU), dvs global förutom USA eftersom jag redan har exponering mot USA till en lÀgre kostnad i VTI.

    Av de tre ger VGK bÀst direktavkastning, men inte riktigt sÄ bra som det varit tidigare.

    SvaraRadera
  6. Hej Maxutdelning

    Din utdelningskurva Àr kusligt lik min! I princip samma startÄr och utdelning / Är stÀmmer ocksÄ relativt bra.

    HĂ€lsar Utdelningsseglaren
    utdelningsseglaren.blogspot.se

    SvaraRadera
  7. @Utdelningsseglaren DÀr ser man! Envist mÄnadssparande ger resultat. :)

    SvaraRadera
  8. Ok! Coolt som fasen och motiverande att lÀsa ditt inlÀgg hÀr! Trots att vi firar 5 Är tesammans jag Ä tjejen Ä myser i soffan sÄ var ja bara tvungen. Tvungen att köra höglÀsning för henne om det hÀr inlÀgget. Otroligt intressant Ä se hur en person kan förÀndras, ja tror att ja e pÄ vÀg att köra samma resa nÀmligen. Extra coolt att se skillnaden Ä dina passiva inkomster frÄn 2008 - idag! FortsÀtt samma resa sÄ kommer du nÄ dina slutmÄl helt klart!

    Lycka till i framtiden och borra huvet genom nergÄngen som kommer nu, det gör jag!
    Se gÀrna min nystartade blogg via mot6miljoner.se!
    Lycka till!

    SvaraRadera
  9. Trevlig blogg! Kan man hitta hela din utdelningsportfölj nÄgonstans? Och kör du ISK eller KF, eller kanske bÄda tvÄ? :)

    SvaraRadera
  10. @Janne HöglÀsning, hahaha! Grattis till er bÄda! :) Kollade in din blogg och Àven om du sÀger att du Àr nybörjare sÄ ser man ju pÄ dina aktie- och fondval att du har lÀst pÄ. Förhoppningsbolagen lyser med sin frÄnvaro. Du har en sund och lÄngsiktig plan - börsen belönar den tÄlmodige! Nu i nergÄngen gÀller det att tÀnka bort portföljvÀrdet och fokusera pÄ hur mycket utdelningar portföljen presterar. NÀr priserna gÄr ner sÄ kan man köpa utdelning billigare. Har skrivit lite grann om det hÀr http://maxutdelning.blogspot.se/2015/07/portfoljen-tappade-370-papp-i-juni.html och hÀr http://maxutdelning.blogspot.se/2015/01/resultat-2014.html .

    @Leif Tack för det! Nej, innehaven finns inte utskrivna, men det Àr mest HM, Vanguard-indexfonder, Avanza Zero, investmentbolag, stora utdelande bolag och till sist en grupp fastighetspreferensaktier. Jag kör med bÄde ISK och KF eftersom det krÀvs KF för att fÄ chans till full avrÀkning av utlÀndsk kÀllskatt.

    SvaraRadera
  11. Tack för svaret Max :) Men bortsett frĂ„n utlĂ€ndsk kĂ€llskatt, om vi bara ser till Svenska aktier, Ă€r dĂ„ en ISK att föredra? Har nĂ€mligen börjat spara i min befintliga KF med bĂ„de utlĂ€ndska och svenska aktier. Är det lönt för mig att sĂ€lja mina svenska och flytta över pengarna till en ISK och börja spara dĂ€r istĂ€llet?

    SvaraRadera
  12. Om du gillar ISK sÄ kan du ju alltid lÀgga nysparandet i svenska aktier dÀr, men det Àr verkligen inte lönt att ta courtage- och slippagekostnader för att flytta svenska aktier. TÀnk Àven pÄ att om du skulle behöva flytta pengar mellan kontona sÄ beskattas det som en insÀttning. Av den anledningen kan det vara vÀrt att fortsÀtta samla allt sparande i din KF.

    SvaraRadera
  13. Tack :) Finns det nÄn egentlig risk med KF dÄ? TÀnker pÄ insÀttningsgaranti osv. FörstÄr ju att det finns en teoretisk risk om Avanza Pension skulle gÄ i konkurs, men det Àr ju inte direkt jÀttetroligt.

    SvaraRadera
  14. Helt sÀker kan man ju aldrig vara, men risken Àr nog mycket liten. Skulle tro att man kommer högt upp i förmÄnsrÀttsordningen vid en eventuell konkurs, sÄ att man har stor chans att fÄ tillbaka det mesta av försÀkringsvÀrdet ÀndÄ.

    Ser socialistregimens godtyckliga nycker som en större risk, dÀr skattelagar Àndras hux flux och aldrig till det bÀttre.

    SvaraRadera